ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπειρατεία Κύπρος: Επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του αεροπειρατή ετοιμάζει η αστυνομία

Αεροπειρατεία Κύπρος: Επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του αεροπειρατή ετοιμάζει η αστυνομία
Αεροπειρατεία στην Κύπρο REUTERS/Stringer

Επιχείρηση για την «εξουδετέρωση» του αεροπειρατή, είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν οι κυπριακές αρχές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου το μεσημέρι δόθηκε πράσινο φως για να προσγειωθεί αιγυπτιακό αεροσκάφος, αναμένονται και αιγύπτιοι διαπραγματευτές.

Ρεπορτάζ: Αδάμος Ζαχαριάδης, Γεωργία Κουρουπάκη, Κώστας Ζοργιός

Το θρίλερ παραμένει σε ότι αφορά την τύχη των ανθρώπων που παραμένουν στο αεροσκάφος. Πριν από λίγο εθεάθησαν ακόμη 4 να εγκαταλείπουν το αεροσκάφος, συνεπώς μέσα σε αυτό παραμένουν ακόμη τρεις.

Αυτή τη στιγμή τον γύρο του κόσμου κάνει η παρακάτω φωτογραφία, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται πράγματι για τον δράστη της αεροπειρατείας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Επίσημες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας, αλλά περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης. Παρόλα ταύτα, οι Αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος.

Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί. Οι Αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών

Σημειώνεται πως οι αρχές ζήτησαν από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται από το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, να απομακρυνθούν από το σημείο που έχει σταθμεύσει το αεροσκάφος, και να κρατήσουν μια απόσταση ασφαλείας 2 χιλιομέτρων, καθώς πρόκειται να γίνει προσπάθεια «εξουδετέρωσης» του αεροπειρατή. Αυτό δυσχαιρένει ακόμη περισσότερο τη ροή των πληροφοριών αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με την αεροπειρατεία.

Όπως έγινε γνωστό αναχώρησαν δύο C-130 από την Αίγυπτο με προορισμό την Κύπρο, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβάτες της πτήσης MS181 των αιγυπτιακών αερογραμμών. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας αναμένονται και έξι αιγύπτιοι διαπραγματευτές.

eleftheroi skopeftes

Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ήδη πάρει θέση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας - Πηγή: Εφημερίδα Ρεπόρτερ

Οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με το ΡΙΚ, σε ότι αφορά την ταυτότητα του δράστη, ο οποίος φέρεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, αναφέρουν ότι πρόκειται για τον 59χρονο Σεΐφ Ελντιν Μουστάφα, πρώην αξιωματικό του αιγυπτιακού στρατού. Αίτημά του, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, είναι να απελευθερωθούν γυναίκες από τις φυλακές της Αιγύπτου, καθώς και να του παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

Ο αεροπειρατής νωρίτερα είχε παραδώσει τετρασέλιδη επιστολή, στα αραβικά, η οποία μεταφράστηκε, οπότε και έγιναν γνωστά τα αιτήματά του.Τα κίνητρά του φαίνεται ότι είναι πολιτικά, καθώς ζητά την απελευθέρωση γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου αλλά και συνάντηση με αξιωματούχο της ΕΕ για παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Ο αεροπειρατής ήταν παντρεμένος με γυναίκα από την Κύπρο και ζούσε στο νησί ως το 1994.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, στο αεροδρόμιο του Καΐρου, καθυστερεί η αναχώρηση πτήσης της Egypt Air με προορισμό τη Νέα Υόρκη, για λόγους ασφαλείας που σχετίζονται με την αεροπειρατεία που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο.

2016 03 29T100900Z 666352495 GF10000363848 RTRMADP 3 EGYPT AIRPLANE HIJACKING

Πηγή: Reuters

Το αεροσκάφος έχει σταθμεύσει στο τέρμα του αεροδρομίου, απομονωμένο από τα υπόλοιπα αεροσκάφη και μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες σε αυτό. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, μέσα στο αεροσκάφος παραμένουν 7, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Μέσα στο αεροσκάφος παραμένουν τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Ωστόσο, οι πληροφορίες, τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αεροσκάφος, όσο και για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, παραμένουν συγκεχυμένες, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Παράλληλα έγινε γνωστό πως πυροτεχνουργοί ελέγχουν τις αποσκευές όλων των επιβατών για εκρηκτικα.

Στο σημείο βρίσκονται οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Κύπρου, σε αρκετή απόσταση από το αεροσκάφος, ενώ από το σημείο, έπειτα από απαίτηση του αεροπειρατή, έχουν απομακρυνθεί οι αστυνομικές αρχές.

Η απελευθέρωση των επιβαινόντων πάντως γίνεται σε στάδια, κατά το πρώτο εγκατέλειψαν μαζικά το αεροσκάφος επιβάτες (ο αριθμός ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί), ενώ λίγο αργότερα πληροφορίες ανέφεραν ότι απελευθερώθηκαν ακόμη πέντε, πιθανότατα μέλη του πληρώματος, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται λίγη ώρα μετά, οπότε και αφέθησαν ελεύθεροι ακόμη δύο. Μεταξύ των επιβατών ήταν και δύο Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, βρίσκεται και ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

2016 03 29T082136Z 368375872 LR1EC3T0N7P82 RTRMADP 3 EGYPT AIRPLANE HIJACKING

Πηγή: Reuters

Σε ότι αφορά την ταυτότητα του αεροπειρατή, νεότερες πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής είναι ο 59χρονος Σεΐφ ελ ντιν Μουστάφα, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού. Νωρίτερα, είχε γίνει αναφορά ότι είναι Λίβυος, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για τον αιγυπτιακής καταγωγής Ιμπραχήμ Σαμάχα. Σε δηλώσεις του αναφορικά με την αεροπειρατεία ο Αιγύπτιος υπουργός πολιτικής Αεροπορίας Σιέριφ Φάθι ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα είναι επιβάτης στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών και όχι ο αεροπειρατής.

Ο κ. Φάθι είπε ακόμα ότι στο αεροσκάφος παραμένουν εκτός από τον αεροπειρατή, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης, ένας αεροσυνοδός, ένα μέλος της ασφάλειας και τρεις επιβάτες.

Αρχικά μεταδόθηκε ότι ο αεροπειρατής ζητά πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι τα κίνητρά του ήταν προσωπικά κι αίτημά του ήταν να έρθει σε επαφή με την Κύπρια πρώην σύζυγό του. Μάλιστα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα, έχει ήδη φτάσει η γυναίκα, έχοντας μαζί της κι ένα ανήλικο παιδί.

Σύμφωνα με το Reuters μεταξύ των επιβατών που απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, βρίσκονται 8 Βρετανοί και 10 Αμερικανοί πολίτες, καθώς και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος. Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων ανέφερε στο CNN Greece ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχει κύπριος επιβάτης στο αεροσκάφος.

Για τις εξελίξεις στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ενημερώνεται συνεχώς ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποδεχόμενος τον Μάρτιν Σουλτς στο προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι οι κυπριακές αρχές κάνουν το παν ώστε όλοι να απελευθερωθούν και να είναι ασφαλείς. Είπε χαριτολογώντας ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και διερωτήθηκε αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι "όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα"

2016 03 29T071237Z 770933150 LR1EC3T0K0R7G RTRMADP 3 EGYPT AIRPLANE HIJACKING

Πηγή: REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται τόσο οι πρόεδροι Κύπρου και Αιγύπτου, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ άμεσα συστάθηκε επίσης μονάδα διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας και Μεταφορών της Κύπρου.

Το CNN International μεταδίδει την είδηση της αεροπειρατείας, απευθείας από το CNN Greece

cnnc greece

Πρόκειται για πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια στις 8 το πρωί. Το αεροσκάφος, εκτελούσε εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο κι ενώ πετούσε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου, υποβλήθηκε αίτημα για άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, η οποία και δόθηκε.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου, ένας από τους επιβάτες κατάφερε να προσεγγίσει τον πιλότο Ομάρ αλ Γκαμάλ, και τον απείλησε φορώντας ζώνη με εκρηκτικά.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, προσγειώθηκε στις 8:50 στη Λάρνακα.

Το αεροδρόμιο της Λάρνακας έχει κλείσει και οι πτήσεις προωθούνται στο αεροδρόμιο της Πάφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ