ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: ΕΕ και ΗΠΑ προς συμφωνία για χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων

Κορωνοϊός: ΕΕ και ΗΠΑ προς συμφωνία για χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων
AP Photo/Jacquelyn Martin, File

Στη χαλάρωση των περιορισμών για τις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά της Covid-19 αναμένεται να συμφωνήσουν ΕΕ και ΗΠΑ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters -και στο οποίο επισημαίνεται ότι ο εθελοντικός διαμοιρασμός τεχνολογίας είναι το «κλειδί» για την αύξηση της παραγωγής, χωρίς να γίνεται αναφορά σε υποχρεωτική άρση πατεντών.

Στο κείμενο που ήλθε στην κατοχή του Reuters -και στο οποίο μπορεί και πάλι να γίνουν αλλαγές- ουδεμία αναφορά γίνεται σε υποχρεωτική άρση των πατεντών για τα εμβόλια, θέση που είχε στηρίξει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ως προσωρινή λύση στην παγκόσμια έλλειψη εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατ' επανάληψη να αντιταχθεί στην ιδέα, η οποία έχει τη στήριξη δεκάδων φτωχότερων χωρών.

Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν μία λιγότερο ριζική αντιπρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα που τονίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέπουν σε χώρες να δίνουν άδειες σε εταιρίες μεταποίησης χωρίς την έγκριση του κατόχου της πατέντας.

Σε σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν να συστήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα για εμβόλια και φάρμακα που θα στοχεύει στο «να διατηρηθούν ανοικτές και να διασφαλιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αποφεύγοντας τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές».

Η ΕΕ προτρέπει την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων και υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act -DPA) για να βάλει την αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στη σειρά προτεραιότητας για την αγορά εμβολίων και θεραπειών αμερικανικής παρασκευής και να ελέγχει τις προμήθειες που χρειάζεται η χώρα.

Το προσχέδιο αναφέρει, επίσης, ότι η ομάδα δράσης θα προσπαθήσει να επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων με το να «ενθαρρύνει τον εθελοντικό διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με βάσει αμοιβαία καθορισμένους όρους» -μια σημαντική μετακίνηση σε σχέση με τον εξαναγκασμό φαρμακευτικών επιχειρήσεων να παραχωρήσουν τις πατέντες τους σε ανταγωνιστές.

Μία ομάδα δράσης υπό τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Βιομηχανία, Τιερί Μπρετόν, ήδη συνεδριάζει τακτικά με την αμερικανική ομάδα δράσης για την Covid-19 της οποίες προεδρεύει ο Τζέφρι Ζίεντς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην παραγωγή και το εμπόριο που επηρεάζουν τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων.

Η CureVac, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο, έχει ήδη λάβει βοήθεια για να έχει πρόσβαση σε υλικά από τις ΗΠΑ.

Η κοινή ομάδα δράσης έχει στόχο να ενισχύσει και να επισημοποιήσει το έργο που έχει γίνει έως τώρα, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ επιβεβαιώνει επίσης τη στήριξη προς το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που στόχο έχει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης να «ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να καταστήσουν 2 δισ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο έως τα τέλη του 2021».

Οι ΗΠΑ έχουν έως τώρα δεσμευθεί να δωρίσουν 80 εκατ. από τις πλεονάζουσες δόσεις τους σε φτωχότερα κράτη και η ΕΕ τουλάχιστον 100 εκατ. έως τα τέλη του έτους.

Ωστόσο, το έργο για την πλήρη ανοσοποίηση του κόσμου αναμένεται να έχει διάρκεια. Σύμφωνα με το κείμενο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ «φιλοδοξούν να εμβολιάσουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ