ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Εξτρεμιστικές» κηρύχθηκαν οι οργανώσεις του Ναβάλνι

Ρωσία: «Εξτρεμιστικές» κηρύχθηκαν οι οργανώσεις του Ναβάλνι
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η ρωσική δικαιοσύνη κήρυξε «εξτρεμιστικές» τις οργανώσεις του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει την εκκαθάρισή τους και την αύξηση της καταστολής εναντίον των υποστηρικτών του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Διαπιστώθηκε ότι οι οργανώσεις αυτές όχι μόνο διαδίδουν εκούσια πληροφορίες που υποκινούν μίσος και εχθρότητα ενάντια σε εκπροσώπους της εξουσίας, αλλά και ότι διέπραξαν εξτρεμιστικά εγκλήματα και αδικήματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Αλεξέι Τζαφιάροφ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η απόφαση, που έχει άμεση ισχύ, απαγορεύει ουσιαστικά στα μέλη των οργανώσεων να θέσουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο πολέμιος του Κρεμλίνου επέστρεψε στην αρχική φυλακή ΙΚ-2 που βρίσκεται στην πόλη Πακρόφ της Ρωσίας, αφότου ανάρρωσε σε νοσοκομείο άλλης φυλακής που βρίσκεται στην πόλη Βλαντίμιρ, στο οποίο είχε μεταφερθεί μετά την απεργία πείνας.

Η ανακοίνωση για την μεταφορά του έγινε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί η αγωγή που είχε κάνει ο Ναβάλνι κατά της διεύθυνσης της φυλακής όπου είχε μεταφερθεί αρχικά και στην οποία είχε αρχίσει απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος για ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι στην συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης από την φυλακή θα συμμετείχε και ο Ναβάλνι.

Ο 45χρονος πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου απεργία πείνας, απαιτώντας καλύτερη ιατρική περίθαλψη στην φυλακή καθώς υπέφερε από πόνους στην πλάτη και στο πόδι.

Στην συνέχεια διέκοψε την απεργία πείνας τον Απρίλιο μετά την ιατρική περίθαλψή που του παρείχαν στον νοσοκομείο της φυλακής όπου μεταφέρθηκε.

Ο δικηγόρος του Ναβάλνι, Βαντίμ Κόμπζεφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον μετέφεραν στη φυλακή Πακρόφ το βράδυ της Παρασκευής.

«Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι προφανώς στο νοσοκομείο της φυλακής ΙΚ-3 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος ανάρρωσε και πρέπει να εκτίσει την ποινή του εκεί όπου είχε αρχικά μεταφερθεί» δήλωσε ο Κόμπζεφ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι φυλακίσθηκε τον Ιανουάριο κατά την επιστροφή του στη Ρωσία έπειτα από την απόπειρα δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στη Σιβηρία για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ