ΚΟΣΜΟΣ

Κλειστό το αεροδρόμιο των Βρυξελλών - Ζημίες καταγράφουν οι βελγικές αερογραμμές

Κλειστό το αεροδρόμιο των Βρυξελλών - Ζημίες καταγράφουν οι βελγικές αερογραμμές
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ζημία στα καθημερινά έξοδα έχει η Brussels Airways, από το κλείσιμο του αεροδρομίου των Βρυξελλών μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας την περασμένη εβδομάδα.

Η ζημία αυτή προκύπτει τόσο από τα έξοδα εναλλακτικής δρομολόγησης της επιβατικής κίνησης, όσο και από την απώλεια εσόδων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Τα τοπικά αεροδρόμια του Βελγίου στο Άντβερπ και τη Λιέγη προσφέρονται μόνο για περιορισμένες πτήσεις μικρών αποστάσεων, ως εναλλακτική, ανέφερε ο ίδιος.

Στο αεροδρόμιο του Βελγίου, άρχισε σήμερα η δοκιμή μιας "αυτοσχέδιας" ζώνης check-in που θα μπορούσε να επιτρέψει μια περιορισμένη επαναλειτουργία των επιβατικών πτήσεων τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.

Μια προσωρινή δομή στήθηκε για να παρακαμφθεί η αίθουσα αναχωρήσεων, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν εκεί την περασμένη Τρίτη.

"Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένας έλεγχος για να δούμε αν όλες οι διαδικασίες μας βρίσκονται σε λειτουργία", σημείωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Αν κριθεί ότι τηρούνται όλες οι προδιαγραφές, το αεροδρόμιο μπορεί να ανοίξει και πάλι το νωρίτερο αύριο, αλλά μόνον στο 20% των δυνατοτήτων του.

Μόλις αποκατασταθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η λειτουργία του αεροδρομίου θα προσκληθούν να προωθήσουν τα προγράμματά τους πτήσεων κι άλλες αεροπορικές εταιρείες, διευκρίνισε εξάλλου ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου των Βρυξελλών Αρνό Φάιστ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βελγική οικονομική εφημερίδα L'Echo, προβλέπει ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου στο 100% των δυνατοτήτων του μπορεί να χρειαστεί μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ