ΚΟΣΜΟΣ

Διαρροή: Νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας θα ζητήσουν από τον ΠΟΥ οι G7

Διαρροή: Νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας θα ζητήσουν από τον ΠΟΥ οι G7
Phil Noble/Pool Photo via AP

Κάλεσμα προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να διεξαγάγει μια νέα, διαφανή έρευνα για την προέλευση του νέο κορωνοϊού πρόκειται να απευθύνουν οι επτά ισχυρότερες οικονομικά χώρες του πλανήτη κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτής, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο.

Το κάλεσμα αυτό αποτελεί πρωτοβουλία της νέας διοίκησης των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όπως είναι γνωστό διέταξε την επέκταση της αμερικανικής έρευνας για το ίδιο θέμα, την ώρα που οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του τείνουν προς τη θεωρία ότι ο θανατηφόρος ιός ξέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των επιστημόνων παραμένει πιστή στη θεωρία ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι ο ιός μεταπήδησε στους ανθρώπους από τα ζώα μέσω ενός ξενιστή ζώου στο πλαίσιο μιας φυσικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη έρευνα του ΠΟΥ για το θέμα νωρίτερα φέτος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» η πανδημία να ξεκίνησε μέσα σε κάποιο εργαστήριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στη γνώση του οποίου ήρθε το προσχέδιο της συνάντησης των G7, οι ηγέτες των επτά χωρών δεσμεύονται επίσης να διαθέσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα στον επόμενο χρόνο για να επιταχύνουν την παγκόσμια προστασία κατά του ιού.

Ο αριθμός αυτών τον εμβολίων θεωρείται μικρός για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που πιέζουν για τον άμεσο εμβολιασμών του παγκόσμιου πληθυσμού (8 δισεκ. άνθρωποι) ωστόσο οι G7 επιμένουν ότι αυτή η δέσμευση θα αυξήσει δραστικά τον αριθμό των εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η τριήμερη σύνοδος των G7 ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Κορνουάλη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κοινή ανακοίνωση θα περιέχει επίσης έκκληση για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ηλιακής ενέργειας και των ενδυμάτων.

Σε μια σαφή κίνηση προς την ηγεσία της Κίνας, η δέσμευση αναγκάζει επίσης τους ηγέτες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβουν δράση εναντίον του Πεκίνου μετά την κακή μεταχείριση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ