ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Novavax ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 90% στο εμβόλιο κατά της Covid 19

Κορωνοϊός: Η Novavax ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 90% στο εμβόλιο κατά της Covid 19
AP Photo / Alastair Grant

Η φαρμακευτική εταιρεία Novavax με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που παρασκεύασε, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90% έναντι του κορωνοϊού καθώς επίσης και έναντι διαφόρων παραλλαγών της Covid 19.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό με βάση μια επιστημονική μελέτη που διενήργησε στις ΗΠΑ αλλά και το Μεξικό.

«Το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 90% και τα προκαταρκτικά δεδομένα κατέδειξαν ότι ήταν ασφαλές», ανακοίνωσε η Novavax.

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για εμβόλια έναντι της Covid 19 έχει μειωθεί δραματικά, η ανάγκη για περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως παραμένει κρίσιμης σημασίας. Το εμβόλιο της Novavax, το οποίο είναι εύκολο ως προς την αποθήκευση και τη μεταφορά του, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των προμηθειών εμβολίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Ωστόσο, αυτή η προοπτική θα αργήσει μερικούς μήνες ακόμη. Η Novavax τόνισε ότι σκοπεύει να ζητήσει έγκριση επί το εμβολίου στις ΗΠΑ, την ΕΕ και αλλού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και πως θα μπορεί να παραγάγει μέχρι τότε τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις το μήνα.

«Πολλές από τις πρώτες δόσεις θα κατευθυνθούν σε χώρε με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αυτός ήταν ο στόχος, με τον οποίο ξεκινήσαμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax Στάνλεϊ Ερκ στο Associated Press.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ιστοσελίδας Our World In Data, τη στιγμή που περισσότερο από 1 εκατ. Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid 19, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη έχει λάβει έστω μία δόση.

Η μελέτη της Novavax αφορά σε δείγμα 30.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Τα δύο τρίτα έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, με ενδιάμεσο διάστημα τρίων εβδομάδων, ενώ στο υπόλοιπο 1/3 δόθηκαν δόσεις με εικονική φαρμακευτική ουσία.

Στο εν λόγω δείγμα καταγράφηκαν 77 περιστατικά κορωνοϊού – 14 από τα οποία ήταν στην ομάδα που εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της Novavax, ενώ τα υπόλοιπα ανήκαν στην ομάδα που της είχε χορηγηθεί placebo.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό έναντι αρκετών παραλλαγών του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής μετάλλαξης που είναι η επικρατούσα στις ΗΠΑ και σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι παρενέργειες του σκευάσματος ήταν ήπιες, όπως οίδημα και πόνος στο σημείο της ένεσης, ενώ δεν αναφέρθηκαν ασυνήθιστες περιπτώσεις θρομβώσεων αίματος ή καρδιακών προβλημάτων.

Η Novavax ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνα με δελτίο Τύπο και πλέον σκοπεύει να τα δημοσιεύσει και σε ιατρικό περιοδικό, όπου θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους ειδικούς. Η εταιρεία με έδρα το Μέριλαντ των ΗΠΑ είχε δημοσιεύσει προηγουμένως ευρήματα από μικρότερης κλίμακας έρευνες στη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική.

Τα εμβόλια έναντι της Covid 19 εκπαιδεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό, ειδικά την πρωτεϊνική ακίδα που τον επικαλύπτει και τον προετοιμάζει για την καταπολέμησή του.

Το εμβόλιο της Novavax είναι κατασκευασμένο από αντίγραφα αυτής της πρωτεΐνης, τα οποία παρασκευάζονται στα ιατρικά εργαστήρια. Η τεχνική αυτή διαφέρει σε σχέση με άλλα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως και τα οποία περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες για το σώμα, ώστε να παράγει τη δική του πρωτεϊνική ακίδα.

Το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικά ψυγεία, καθιστώντας εύκολη τη διανομή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ