ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η ινδική μετάλλαξη έχει διαφορετικά συμπτώματα από την κοινή Covid-19

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η ινδική μετάλλαξη έχει διαφορετικά συμπτώματα από την κοινή Covid-19
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα που νοσούν με την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού μοιάζουν περισσότερο με ένα κοινό κρυολόγημα και λιγότερο από τον κυρίαρχο ιό. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα που νοσούν με την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού μοιάζουν με ένα κοινό κρυολόγημα, όπως πονοκέφαλος, ξηρός λαιμός και καταρροή στη μύτη.

Ειδικά οι νεότεροι ασθενείς που προσβάλλονται από τη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική), εμφανίζουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ αναφέρει μάλιστα ότι σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς μπορεί να μην νιώθουν μεγάλη καταβολή δυνάμεων, μπορεί να έχουν πραγματικά ήπια συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

«Οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι έχουν ένα κοινό κρυολόγημα και να συνεχίσουν κανονικά να πηγαίνουν σε πάρτι και έτσι μπορεί να το μεταδώσουν σε άλλα έξι άτομα τριγύρω τους», είπε, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό, όσοι εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα, τα οποία προσομοιάζουν σε ένα απλό κρυολόγημα, να κάνουν τεστ.

Σημειώνεται ότι τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού είναι:

  • βήχας,
  • πυρετός και
  • απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης.

Ο καθηγητής Σπέκτορ αναφέρει στη μελέτη του ότι πλέον αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα, υπογραμμίζοντας ότι διαφοροποιούνται στην περίπτωση της ινδικής μετάλλαξης η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον κατά 90% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Από την αρχή του Μάη, εξετάζουμε τα κυριότερα συμπτώματα μέσω μιας εφαρμογής και σύμφωνα με τις καταγραφές των χρηστών δεν είναι τα ίδια με πριν», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ