ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ και Μπάιντεν «κλείνουν» τη μακρά διαμάχη για τις επιδοτήσεις σε Airbus-Boeing

ΕΕ και Μπάιντεν «κλείνουν» τη μακρά διαμάχη για τις επιδοτήσεις σε Airbus-Boeing
AP Photo/Patrick Semansky

Το κεφάλαιο της μακράς διαμάχης ως προς αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις στις αεροπορικές εταιρίες Airbus και Boeing «κλείνουν» Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες με συμφωνία κατά την «επίσημη πρώτη» του Τζο Μπάιντεν με τους «27» στις Βρυξέλλες, που έρχεται να σηματοδοτήσει νέα εποχή στην ευρω-ατλαντική συνεργασία, μακριά από την ταραγμένη τετραετία επί διακυβέρνησης Τραμπ.

«Η Σύνοδος ξεκίνησε με μια σημαντική εξέλιξη για τα αεροσκάφη [...] Αποφασίσαμε από κοινού να επιλύσουμε αυτή την διαμάχη. Σήμερα τηρήσαμε την υπόσχεσή μας» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη συμφωνία που επισφραγίστηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ για «ανακωχή» στη διαμάχη που διαρκεί σχεδόν 17 χρόνια.

Οι δύο πλευρές δέχθηκαν να αναστείλουν για πέντε χρόνια τους τιμωρητικούς δασμούς που είχαν επιβάλει εκατέρωθεν, επί εποχής Τραμπ, στο πλαίσιο της διαμάχης για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις Boeing και Airbus, με τη συμφωνία να επιβεβαιώνει την πρόθεση Μπάιντεν να αποκαταστήσει τους διατλαντικούς δεσμούς και τις παραδοσιακές συμμαχίες των ΗΠΑ κατά την ευρωπαϊκή περιοδεία του.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διαμάχη από το 2004 σε παράλληλες υποθέσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για επιδοτήσεις προς την αμερικανική εταιρία αεροσκαφών Boeing και την ευρωπαϊκή Airbus.

Συμφώνησαν τον Μάρτιο σε τετράμηνη αναστολή δασμών σε προϊόντα ύψους 11,5 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνουν από ευρωπαϊκό κρασί έως αμερικανικό καπνό και οινοπνευματώδη ποτά, τους οποίους είχαν επιβάλει στο πλαίσιο της διαμάχης. Σήμερα, ανακοίνωσαν ότι τους αναστέλλουν για πέντε χρόνια, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται επί μίας συνολικής συμφωνίας για το ποιες επιδοτήσεις επιτρέπονται.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, έσπευσε να χαιρετίσει την «καλή συμφωνία» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη διαμάχη Airbus/Boeing και ζήτησε να «κλείσει οριστικά» το ζήτημα.

«Πρόκειται για εξαιρετική είδηση για τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες» ήταν ταυτόχρονα η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε η Airbus, λέγοντας ότι δημιουργεί «συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού», όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εμπορικός διευθυντής της εταιρίας Κρίστιαν Σέρερ.

«Οτιδήποτε δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού σε αυτή την ιδιαίτερα ανταγωνιστική βιομηχανία και αποτρέπει αυτή την τρομερή εφαρμογή δασμών που είναι επιζήμια και για τις δύο πλευρές είναι καλό» δήλωσε.

«Η Αμερική επέστρεψε»

«Είναι τεράστια ευκαιρία η συνεργασία μας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προσερχόμενος νωρίτερα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Αμερική επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή» είπε ο Σαρλ Μισέλ, υποδεχόμενος τον Τζο Μπάιντεν για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε όλες τις σημαντικές προκλήσεις» σημείωσε.

«Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ» δήλωσε από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Το γεγονός ότι μας επισκέπτεστε τόσο νωρίς κατά τη διάρκεια της θητείας σας δείχνει το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την Ευρώπη και αυτό το εκτιμούμε ιδιαίτερα» προσέθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ήταν εύκολα, ο κόσμος άλλαξε δραματικά, όπως και η Ευρώπη, και διαβεβαίωσε τον Τζο Μπάιντεν ότι η ΕΕ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.

Τρία είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου: Ο τερματισμός της πανδημίας του κορωνοϊού, η ενίσχυση του διατλαντικού εμπορίου και η αντιμετώπιση παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθούν οι προκλήσεις της Κίνας και η απειλητική στάση της Ρωσίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τζο Μπάιντεν επιζητά τη στήριξη των Ευρωπαίων έναντι της Κίνας και της Ρωσίας. Θέλει, όμως, κυρίως να δείξει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ενωμένες απέναντι στη Μόσχα, προκειμένου να της ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση.

Στο τέλος της Συνόδου θα υπάρξει μια κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν από τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΕ, ο Τζο Μπάιντεν, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, είχε εθιμοτυπική συνάντηση στο παλάτι με το Βέλγο βασιλιά Φίλιππο και με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ