ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έγγραφα - «φωτιά» για απόπειρα Τραμπ να «διαφθείρει» το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: Έγγραφα - «φωτιά» για απόπειρα Τραμπ να «διαφθείρει» το υπουργείο Δικαιοσύνης
AP Photo/Chris Seward

Έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιγράφουν με λεπτομέρειες τις προσπάθειες του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και άλλων ατόμων να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης της αμερικανικής Βουλής, που ζήτησε τα έγγραφα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιέγραψε σειρά διαβημάτων του Τραμπ, καθώς και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοους, και ενός δικηγόρου που ασκούσαν πίεση στο υπουργείο να προβεί σε ενέργειες σχετικά με τους ψευδείς ισχυρισμούς του ρεπουμπλικανού προέδρου ότι του «έκλεψαν» τη νίκη.

Η παράδοση των εγγράφων γίνεται καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο συνεχίζει να ερευνά την αιματηρή εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Τραμπ που επεδίωκαν να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Αυτά τα έγγραφα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να διαφθείρει τον κορυφαίο θεσμό επιβολής του νόμου στη χώρας μας σε μία κατάφωρη απόπειρα ανατροπής μίας εκλογικής αναμέτρησης στην οποία ηττήθηκε» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κάρολιν Μαλόνεϊ.

Η δημοσιοποίησή τους γίνεται λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Επιτροπής Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης κατά την οποία θα καταθέσει ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, και ο στρατηγός Τσαρλς Φλιν, αδελφός του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν, ο οποίος επίσης προώθησε τις θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ