ΚΟΣΜΟΣ

Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Ναι» στην έκδοσή του στην Καλιφόρνια για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Ναι» στην έκδοσή του στην Καλιφόρνια για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
New York Unified Court System via AP

Ένας δικαστής έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να εκδοθεί ο Χάρβεϊ Γουάινστιν από την Νέα Υόρκη στην Καλιφόρνια, ώστε να δικαστεί στην Πολιτεία αυτήν για τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης, σχεδόν έναν χρόνο αφότου οι εισαγγελικές αρχές του Λος Άντζελες ζήτησαν να τους παραδοθεί ο καταδικασμένος πρώην μεγαλοπαραγωγός.

Ο δικαστής της κομητείας Ίρι, Κένεθ Κέις, απέρριψε τα επιχειρήματα των νομικών συμβούλων του Γουάινστιν που υποστήριζαν ότι δεν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση και ότι ο πελάτης τους πρέπει να παραμείνει στη Νέα Υόρκη για να λάβει την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται.

«Αν η Καλιφόρνια δεν έρθει να παραλάβει τον κ. Γουάινστιν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, ασφαλώς ελάτε να με ξαναρωτήσετε», είπε ο δικαστής Κέις στον Νόρμαν Έφμαν, έναν από τους δικηγόρους του 69χρονου.

Οι εισαγγελείς του Λος Άντζελες σκοπεύουν να προχωρήσουν τη διαδικασία της έκδοσης γύρω στα τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου. Ο Γουάινστιν αντιμετωπίζει 11 καταγγελίες σεξουαλικής επίθεσης στην Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες και στο Μπέβερλι Χιλς από το 2004 έως το 2013. Οι κατηγορίες αφορούν τον βιασμό πέντε γυναικών, βίαιη εξαναγκαστική πεολειχία και ξυλοδαρμό.

Ο Γουάινστιν εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών μετά την καταδίκη του, τον Φεβρουάριο του 2020, για σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας βοηθού παραγωγής το 2006 και για τον βιασμό μιας επίδοξης ηθοποιού το 2013. Έχει ασκήσει έφεση στην καταδίκη και την ποινή και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι όλες οι σεξουαλικές επαφές ήταν συναινετικές. Από την περασμένη άνοιξη κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γουέντι, κοντά στο Μπάφαλο και παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ο Έφμαν υποστηρίζει ότι ο πελάτης του, που είναι διαβητικός, αντιμετωπίζει καρδιολογικά και οδοντιατρικά προβλήματα και ότι είναι «σχεδόν τυφλός». Πρότεινε να του επιτραπεί να παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του στο Λος Άντζελες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ