ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Πρεμιέρα από σήμερα για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid

Βέλγιο: Πρεμιέρα από σήμερα για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid
Johanna Geron/Pool Photo via AP

Τη χρήση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ ξεκινά από σήμερα το Βέλγιο.

Η εφαρμογή CovidSafeBe θα είναι διαθέσιμη από σήμερα να «τηλεφορτωθεί» στις κινητές συσκευές.

Ωστόσο, ο βελγικός Τύπος προειδοποιεί τους πολίτες να προσέχουν διότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν αναγνωρίζεται ακόμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μόνο 15 κράτη-μέλη χρησιμοποιούν μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα είναι επίσημα λειτουργικό σε όλη την ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μία εκ των πρώτων πολιτών που θα χρησιμοποιήσει το βέλγικο πιστοποιητικό, καθώς από σήμερα ξεκινά η περιοδεία της στις χώρες της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε μάλιστα την έναρξη της περιοδείας της με το κινητό της τηλέφωνο στο χέρι και το ψηφιακό πιστοποιητικό στην οθόνη, στραμμένο προς τις κάμερες.

«Πριν από το Πάσχα υποσχεθήκαμε στους Ευρωπαίους ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να πάρουν πίσω ένα κομμάτι της κανονικότητας όταν σχεδιάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέγραψαν κανονισμό για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό» ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σημείωσε δε ότι «τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, αλλά εάν ένα κράτος-μέλος επιθυμεί, μπορεί εθελοντικά να εγγραφεί νωρίτερα. Αυτό έκανε το Βέλγιο. Το Βέλγιο επιτρέπει από σήμερα τα ταξίδια με πιστοποιητικό και εκδίδει αυτά τα πιστοποιητικά».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι «όλοι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό μπορούν να το λάβουν. Μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 15 κράτη-μέλη και από την 1η Ιουλίου όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν αυτά τα ψηφιακά πιστοποιητικά».

«Σχεδιάζω τώρα να ξεκινήσω την περιοδεία στα 27 κράτη-μέλη για το NextGenerationEU.

Είμαι πολύ περίεργη να ελέγξω και να δω πώς λειτουργεί αυτό το πιστοποιητικό» κατέληξε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

H Oύρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ταξιδεύει σήμερα στην Ισπανία, αύριο στην Ελλάδα και τη Δανία και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ