ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Obamacare «επιβίωσε» στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Το Obamacare «επιβίωσε» στο Ανώτατο Δικαστήριο
AP Photo/Alex Brandon

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να ακυρώσει τον νόμο-ναυαρχίδα του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη, το επονομαζόμενο Obamacare, διατηρώντας την κάλυψη υγείας εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η απόφαση, που ελήφθη με πλειοψηφία επτά έναντι δύο ψήφων, αποτελεί ένα εκ των υστέρων πλήγμα για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να καταργηθεί ο εμβληματικός νόμος του προκατόχου του.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που «επιβιώνει» το Obamacare έναντι δικαστικής προσφυγής από το 2010· στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίζεται σε μία παράμετρο της διαδικασίας: Κατά τους δικαστές, το Τέξας και 17 ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτείες που κατέθεσαν την προσφυγή, δεν νομιμοποιούνταν να το κάνουν.

Ο νέος Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε κρίνει «σκληρή» αυτήν την ύστατη απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να ακυρώσουν έναν νόμο, που αποδείχθηκε χρήσιμος, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Στην αρχική μορφή του, το Obamacare υποχρέωνε όλους τους Αμερικανούς, ακόμη κι εκείνους με καλή υγεία, να συνάψουν μια ασφάλεια ειδάλλως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με οικονομικές κυρώσεις και ανάγκαζε τις εταιρείες να ασφαλίζουν όλους τους πιθανούς πελάτες, όποια κι αν ήταν η κατάσταση της υγείας τους.

Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να δοθεί ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς, που δεν διέθεταν έως εκείνη τη στιγμή, όμως οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.

Η πρώτη προσφυγή τους στοχοθετούσε επομένως αυτήν την «ατομική εντολή». Το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε το 2012, εκτιμώντας πως οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φόροι και δικαιολογούσαν την παρέμβαση του κράτους.

Κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να καταργήσει τον νόμο στο Κογκρέσο, όμως ηττήθηκε. Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές κατάφεραν, εντούτοις, να τον τροποποιήσουν το 2017 και μηδένισαν τα πρόστιμα για την έλλειψη ασφάλισης.

Πολλές ρεπουμπλικανικές πολιτείες προσέφυγαν εκ νέου στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ο νόμος δεν ισχύει πλέον. Τον Δεκέμβριο του 2018, ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας τους δικαίωσε: «Ο ακρογωνιαίος λίθος» του νόμου είχε εξαλειφθεί, ολόκληρος ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, είχε αποφασίσει τότε.

Αυτήν την απόφαση ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Δεν διευθετήσαμε το ερώτημα της εγκυρότητας του νόμου, όμως το Τέξας και οι άλλοι ενάγοντες δεν είναι αρμόδιοι για να το θέσουν» ανέφερε ο προοδευτικός δικαστής Στίβεν Μπρέγιερ, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των συναδέλφων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ