ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στο Ιράν: Ένας σκληροπυρηνικός το «φαβορί» εν μέσω γενικής δυσαρέσκειας

Προεδρικές εκλογές στο Ιράν: Ένας σκληροπυρηνικός το «φαβορί» εν μέσω γενικής δυσαρέσκειας
Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Οι Ιρανοί εκλέγουν νέο πρόεδρο σήμερα, σε μία κούρσα που κυριαρχείται από σκληροπυρηνικούς υποψήφιους, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, εν μέσω λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ψήφισε σήμερα στην Τεχεράνη, όπου άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τις προεδρικές εκλογές, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έριξε το ψηφοδέλτιό του σε κάλπη εγκατεστημένη ειδικά για την περίσταση στο τέμενος του Ιμάμη Χομεϊνί, πλάι στα γραφεία του, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στις 07:03 (τοπική ώρα· 05:33 ώρα Ελλάδας).

Τα εκλογικά τμήματα κανονικά κλείνουν τα μεσάνυχτα (22:30 ώρα Ελλάδας), όμως η ψηφοφορία ενδέχεται να παραταθεί για δύο ώρες, σύμφωνα με τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Αγιατολάχ κάλεσε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία, στην οποία φαβορί θεωρείται ιερωμένος, μέγας υπέρμαχος του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. «Κάθε ψήφος μετράει (...) ελάτε να ψηφίσετε και να επιλέξετε τον πρόεδρό σας (...) είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας σας», είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απευθυνόμενος στους πολίτες αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Η κούρσα κυριαρχείται από σκληροπυρηνικούς υποψήφιους, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον Ανώτατο Ηγέτη, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω οικονομικών δυσχερειών και γενικής καταπίεσης, αναμένεται να κρατήσει στο σπίτι πολλούς Ιρανούς που επιθυμούν αλλαγή.

Φαβορί θεωρείται ο Εμπραχίμ Ραΐζι, ένας σκληροπυρηνικός δικαστής και Σιίτης κληρικός, που σύμφωνα με αναλυτές και γνώστες της κατάστασης στην χώρα, αντιπροσωπεύει την πιο τρομακτική πλευρά του κατεστημένου ασφαλείας.

Οι επικριτές της κυβέρνησης αποδίδουν την αποχή τόσο στον θυμό για την οικονομία που έχει καταστραφεί λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, όσο και στην έλλειψη επιλογών, καθώς μία σκληροπυρηνική εκλογική επιτροπή απαγόρευσε τη συμμετοχή ισχυρών μετριοπαθών και συντηρητικών υποψηφίων στις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ