ΚΟΣΜΟΣ

Ταξιαρχία τεθωρακισμένων αναπτύσουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη

Ταξιαρχία τεθωρακισμένων αναπτύσουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη
Στιγμιότυπο από στρατιωτικό όχημα του ΝΑΤΟ στην Πολωνία NATO

Αναβιώνει ο «Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας;

Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, έχει καταρτίσει σχέδιο για την τοποθέτηση αρμάτων και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, προκειμένου να αποτρέψει την ρωσική επιθετικότητα.

Οι χώρες που σήμερα ανήκουν στο Βορειοατλανικό Σύμφωνο και παλαιότερα βρίσκονταν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την αυξανόμενη επιρροή της στην περιοχή μετά την επέμβαση στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γουόρκ, οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν μία ταξιαρχία στρατευμάτων τελευταίας τεχνολογίας. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για 250 τανκς, οχήματα μάχης, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και περισσότερα από 1700 οχήματα και φορτηγά. Η ταξιαρχία αυτή θα ενισχύσει την δύναμη του ΝΑΤΟ που υπάρχει ήδη στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε πρόσφατα το σχέδιο για την ανάπτυξη των στρατευμάτων, η οποία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2017, έχοντας εξασφαλίσει 3,4 δις δολάρια από τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει περίπου 4.200 στρατιώτες στην Ευρώπη και συνολικά 62.000 στρατιωτικό προσωπικό.

Η τεθωρακισμένη ταξιαρχία θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Το προσωπικό θα μετακινείται από κράτος σε κράτος, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Όπως είπε ο Ben Hodges, διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, το σχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μία σταθερή παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει συνεργασία με τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών που θα εγκατασταθούν.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα θα εξετάσει προσεκτικά το σχέδιο των ΗΠΑ, καθώς και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ να αναπτύσουν συνεχώς στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη. Επανέλαβε δε την επίσημη θέση της Ρωσίας, ότι η ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούσαν ψευδείς προφάσεις για να συνεχίσουν τη στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, επίσης, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ότι η απόφαση παραβιάζει τη συμφωνία του 1997 μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που λέει ότι η συμμαχία δεν θα τοποθετήσει ουσιαστικές, μόνιμες και μάχιμες δυνάμεις στα σύνορα της Ρωσίας.

Σε συνέντευξη στην "The Wall Street Journal" τον περασμένο μήνα, ο A. Grushko, ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, κατήγγειλε το αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

"Η Ρωσία δεν κινείται", είπε. "Tο ΝΑΤΟ κινείται στο έδαφός της και πλησιαζει στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της διεύρυνσής του".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ