ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί την ημέρα κατά της Covid 19

Ιαπωνία: Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί την ημέρα κατά της Covid 19
AP Photo/Eugene Hoshiko

Στον αριθμό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου έφτασε ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού κατά της covid στην Ιαπωνία καθώς οι αρχές δίνουν μάχη για να καλύψουν τα κενά στην διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Το όριο είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα για να διασφαλίσει ότι ο καθόλου αμελητέος αριθμητικά ηλικιωμένος πληθυσμός της χώρας θα καλυφθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου και όλοι οι ενήλικες μέχρι τον Νοέμβριο.

Καθώς η εκστρατεία επιταχύνεται με εμβολιαστικά κέντρα να έχουν ανοίξει από την Δευτέρα στους εργασιακούς χώρους, τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι στις 14 Ιουνίου χορηγήθηκαν 1.013.061 εμβόλια και την καθεμία από τις επόμενες τρεις ημέρες κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο.

Μόλις το 18% του συνολικού πληθυσμού των 125 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιασμού ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, με έναν μήνα να απομένει μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η διοργάνωση των οποίων καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας.

Η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου ακολουθώντας κατά πολύ εκείνες των περισσότερων μεγάλων οικονομιών και αρχικά αντιμετώπισε εμπόδια από τις λιγοστές προμήθειες των εισαγόμενων δόσεων.

Αλλά ακόμη και όταν αυξήθηκαν οι προμήθειες, οι ελλείψεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στην επιμελητεία ήταν μεγάλες.

Για να επισπευσθεί η διαδικασία, η κυβέρνηση άνοιξε κέντρα μαζικών εμβολιασμών που διαχειρίζεται το υπουργείο Άμυνας και χαλάρωσε τους κανονισμούς που αφορούν εκείνους που θα εμβολιάζονται και εκείνους που θα επιτρέπεται να τους χορηγούν τα εμβόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ