ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Διεθνείς παρεμβάσεις για παρόμοιο περιστατικό με τη δολοφονία Φλόιντ

Τσεχία: Διεθνείς παρεμβάσεις για παρόμοιο περιστατικό με τη δολοφονία Φλόιντ
Video Screen-Grab

Επείγουσα, ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα ζητούν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον θάνατο ενός άνδρα λίγο μετά τη βίαιη προσαγωγή του από την αστυνομία στην Τσεχία, που ανασύρει μνήμες από τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει τρεις αστυνομικούς στην πόλη Τέλπιτσε, να συλλαμβάνουν έναν άνδρα και να τον ρίχνουν στο έδαφος. Ο ένας από τους αστυνομικούς κρατά τα πόδια του, ο άλλος γονατίζει στον λαιμό του για πολύ ώρα και ο τρίτος τον ακινητοποιεί με χειροπέδες.

Στο βίντεο, ακούγονται φωνές ανθρώπων που είναι παρόντες να λένε «τον πνίγουν», ενώ το θύμα ουρλιάζει από τον πόνο. «Αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας», ακούγεται να λέει ένας άντρας, υποστηρίζοντας φανερά τους αστυνομικούς, ενώ άλλος φαίνεται να συμβουλεύει το θύμα λέγοντάς του «μείνε κάτω, μην προσπαθήσεις να σηκωθείς».

Ένας εκ των αστυνομικών φαίνεται να τον πιέζει με το γόνατό του την πλάτη και τον αυχένα του άνδρα, πιθανώς προκαλώντας του ασφυξία, καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι νεκρός μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Ακτιβιστής και αρχηγός της οργάνωσης των Ρομά, Ζοζέφ Μικέρ, μιλώντας στον Guardian, είπε για τον άτυχο άντρα που κατέληξε εξαιτίας της βίας των αρχών, ότι ήταν περίπου 40 ετών, το όνομά του ήταν Στανισλάβ Τομάς και πως εργαζόταν ως φρουρός σε σούπερ μάρκετ.

«Η τεχνική σύλληψης ήταν απερίσκεπτη, περιττή και δυσανάλογη και ως εκ τούτου παράνομη», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κάλεσε επίσης τις τοπικές αρχές για άμεση, αμερόληπτη έρευνα και απαγόρευση καταναγκαστικών τεχνικών που περιορίζουν σοβαρά την αναπνοή.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η τσεχική αστυνομία παραβίασε τον νόμο 273/2008, ο οποίος υποχρεώνει την αστυνομία να μην παρεμβαίνει στα δικαιώματα των άλλων περισσότερο από αυτό που είναι αναπόφευκτο και να χρησιμοποιεί μόνο αναγκαία και αναλογική βία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτηρίζει την αστυνομική δράση ως «ανησυχητική» και ζήτησε επίσης «επείγουσα, ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα».

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στον Guardian ότι ο Τομάς συνελήφθη στην προσπάθειά του να σταματήσει τον βανδαλισμό ενός αυτοκινήτου, όμως η τσεχική αστυνομία και οι αρχές διαψεύδουν τις μαρτυρίες. Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας, Ντάνιελ Βίτεκ, δήλωσε ότι η αστυνομία έλαβε μία καταγγελία το Σάββατο, σχετικά με δύο άνδρες που τσακώνονταν και προκαλούσαν φθορές σε αυτοκίνητα.

Η αστυνομία με ανάρτησή της στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο με τίτλο «No Czech Floyd» προκειμένου να δείξει τι προηγήθηκε και να πάρει αποστάσεις από τη δολοφονία Φλόιντ. Το βίντεο δείχνει δύο άτομα χωρίς φούτερ να τρέχουν στο δρόμο, να φωνάζουν και να χτυπούν αυτοκίνητα.

«Η αστυνομία έχει την πλήρη υποστήριξή μου. Εάν κάποιος υπό την επήρεια ναρκωτικών παραβιάζει το νόμο, πρέπει να υπολογίζουν την παρέμβαση της τσεχικής αστυνομίας. Χάρη στο έργο των αστυνομικών, είμαστε μία από τις 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο» δήλωσε μέσω Twitter, o Τσέχος υπουργός Εσωτερικών.

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ο άνδρας βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και μάλιστα υπερβολικής δόσης.

Η κοινότητα των Ρομά καταγγέλλει ρατσιστική βία απέναντι της και ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ