Σύνοδος Κορυφής: Υπ' ατμόν η ΕΕ για την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα
Ανανεώθηκε:
Έκδηλη ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα -η οποία και εκτιμάται ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη- απηχούν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την άφιξή τους στη Συνόδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την Γερμανία και τη Γαλλία να προωθούν συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ και κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η παραλλαγή «επελαύνει».
Προσερχόμενη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι διαδεδομένη.
«Ασφαλώς μας ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα, εξ ου και θα επιδιώξω μία πιο συντονισμένη στάση στο θέμα των αφίξεων από περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση μεταλλάξεων» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε από πλευράς του ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή, η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, και οποία είναι πολύ μεταδοτική και «στοχεύει» κυρίως τους μη εμβολιασθέντες και όσους έχουν κάνει μόνο τη μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ο Μακρόν κάλεσε σε επαγρύπνηση· υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού, και στην ίδια γραμμή με την Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει συντονισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων της σε τρίτες χώρες, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Στο ζήτημα της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητοσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη νέα παραλλαγή.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος, ο κύριος Φαουτσι, ότι: 'Είστε εμβολιασμένοι; Είστε ασφαλείς. Δεν είστε εμβολιασμένοι; Κινδυνεύετε'. Τόσο απλά τόσο καθαρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
«Ανοίγει» τα ταξίδια η Βρετανία;
Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται στη λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.
«Νομίζω ότι ολόκληρη η διαδικασία με τις δύο δόσεις προσφέρει πραγματική προοπτική για άνοιγμα στα ταξίδια, και θα το καθορίσουμε λίγο περισσότερο αργότερα» δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφος ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από την λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.
Η Γαλλία και η Γερμανία επιδιώκουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους Βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.
Στη Λισαβόνα το ήμισυ των νέων κρουσμάτων Covid-19 συνδέονται πλέον με τη μετάλλαξη Δέλτα. Η «έκρηξη» των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την ΕΕ, αλλά κυρίως από την Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στην βρετανική «πράσινη λίστα».
Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα Βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στη βρετανική «πορτοκαλί λίστα» , όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους Βρετανούς τουρίστες, απαντώντας στην Άνγκελα Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Ολοι οι Βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από την Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε την γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.
Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν, επίσης, τα θέματα του εμβολιασμού και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Στο γεύμα των «27» με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τέθηκε το ζήτημα της πρόσβασης όλων των χωρών σε επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της Covid-19.
Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη
Οι σχετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών έρχονται την επομένη του σήματος κινδύνου που εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα κυριαρχήσει ανά την Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου με «όχημα» τους νέους. Ήδη «καλπάζει» σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται στη Γαλλία, καθώς και τοπικές εξάρσεις σε Γερμανία και Πορτογαλία.
Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, εκτιμά το ECDC.
Για την προστασία από την εμφάνιση της παραλλαγής -που είναι 40% με 60% πιο μεταδοτική από την 'Αλφα σύμφωνα με το ECDC- το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ζητεί να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
Στο εργαστήριο ή στην πραγματική ζωή, οι μελέτες συγκλίνουν σε ένα σημείο: Η λήψη μόνο μίας δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της μετάλλαξης Δέλτα.
Το ECDC καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.
Σύμφωνα με τα σενάρια της υγειονομικής υπηρεσίας, «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Η αύξηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020 αν δεν ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο» προειδοποιεί το ECDC.
Διαβάστε αναλυτικά
Κορωνοϊός - ECDC: Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη
«Έκρηξη» κρουσμάτων στη Βρετανία
Η Βρετανία κατέγραψε χθες, Τετάρτη, 16.135 νέες μολύνσεις της Covid-19, μεγάλο «άλμα» συγκριτικά με τα κρούσματα της προηγούμενης μέρας και ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 19 θάνατοι εξαιτίας της νόσου έναντι πέντε που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο.
Ιταλία: Το Σεπτέμβριο το «μεγάλο στοίχημα»
Την ίδια στιγμή, η Ιταλία καθίσταται η πέμπτη παγκοσμίως χώρα στην καταγραφή κρουσμάτων μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που έχουν δημοσιευθεί από τους Financial Times.
«Τα περιστατικά της μετάλλαξης παρουσιάζουν σαφώς αύξηση αλλά είναι ακόμη νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξει ένα νέο δραματικό κύμα, όπως στη Βρετανία. Ας ελπίζουμε να είναι η τελευταία αύξηση κρουσμάτων της επιδημίας, να περιοριστούν χάρη στα εμβόλια και στην ζέστη» δήλωσε σχετικά σήμερα, Πέμπτη, ο Ιταλός καθηγητής Ιολογίας, Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο.
«Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, θα παιχτεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως πάντα, βασικής σημασίας είναι η ατομική ευθύνη όλων των πολιτών» υπογράμμισε ο Ιταλός επιστήμονας.
Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, στην περιφέρεια 'Ανω Αδίγη (στα σύνορα με την Αυστρία) και στο Βένετο.
Παράλληλα, υπάρχουν εστίες και στην Σικελία, στην Σαρδηνία και στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, αλλά οι Αρχές υπογραμμίζουν ότι επί του παρόντος δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι και ιδιαίτερα σοβαρά κρούσματα που να οφείλονται στην συγκεκριμένη παραλλαγή.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο πάντως, αν δεν εμβολιαστεί εγκαίρως τουλάχιστον το 70% των κατοίκων της χώρας, υπάρχει κίνδυνος μέσα στο φθινόπωρο να πρέπει να ληφθούν νέα προληπτικά μέτρα, με σειρά περιορισμών στην λειτουργία των επιχειρήσεων.
Μεγάλη άνοδος στη Γαλλία
Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει ήδη «μεταξύ του 9%-10%» των νέων θετικών κρουσμάτων στη Γαλλία και καταγράφει μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Είναι μια αναλογία καταρχήν συγκρίσιμη με όσα παρατηρούμε στις ΗΠΑ και πιθανόν στη Γερμανία» δήλωνε χθες, Τετάρτη, πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.
Την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, είχε αναφέρει ένα εύρος 2%-4% των κρουσμάτων, βάσει των δεδομένων ελέγχου των θετικών κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο προσδιορισμό αλληλουχίας, αυτό το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο αντιπροσώπευε το 1% των δειγμάτων την 25η Μαΐου, έναντι 0,2% στις 11 Μαΐου.
«Υπάρχουν εδαφικές διαφορές» είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, διευκρινίζοντας πως η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει το 12-13% των μολύνσεων στην περιοχή του Παρισιού, όμως το 70% των θετικών κρουσμάτων καταγράφηκε στη Λαντ (νοτιοδυτικά), «το μοναδικό διαμέρισμα όπου παρατηρούμε μια αύξηση της επιδημίας», ενώ ευθύνεται για «αρκετές συρροές κρουσμάτων» στον Κάτω Ρήνο (ανατολικά).
Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στην Πορτογαλία
Με επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας -και άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για τις νεότερες ηλικίες- καθώς και αύξηση των δωρεάν τέστ κορωνοϊού επιχειρεί την ίδια στιγμή η Πορτογαλία να «αποκρούσει» την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που έχει ήδη καταστεί κυρίαρχη στη χώρα.
Λίγο πάνω από το 25% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στην Πορτογαλία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι περισσότεροι από τους εμβολιασθέντες είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όμως η πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Λισαβόνα οδήγησε τις Αρχές να επιταχύνουν την εμβολιαστική εκστρατεία για τα άτομα νεότερης ηλικίας.
Κατ' επέκταση, έχει ανοίξει από τη Δευτέρα η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 35-39 ετών, ενώ τον επόμενο μήνα, τα άτομα ηλικίας 25-29 ετών θα μπορούν επίσης να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Η Λισαβόνα ανοίγει παράλληλα ένα νέο εμβολιαστικό κέντρο για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Την ίδια ώρα, το γραφείο του δημάρχου της Λισαβόνας ανακοίνωσε ότι όλοι οι πολίτες, κάτοικοι και μη, θα μπορούν από τώρα να κάνουν απεριόριστα τεστ κορωνοϊού δωρεάν στα φαρμακεία της πόλης και σε κινητές μονάδες.
Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.