ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βρετανία ότι θα βομβαρδίσει πλοία την επόμενη φορά

Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βρετανία ότι θα βομβαρδίσει πλοία την επόμενη φορά
(AP Photo/Marcos Moreno, File)

Την ώρα που η Βρετανία υποβαθμίζει το περιστατικό που σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, κατά το οποίο ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον βρετανικού αντιτορπιλικού, η Μόσχα προειδοποιεί το Λονδίνο ότι θα προχωρήσει σε βομβαρδισμούς πλοίων, εάν υπάρξουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες του βρετανικού ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Η Ρωσία κάλεσε την Βρετανίδα πρέσβειρα στη Μόσχα Ντέμπορα Μπρόρνερτ για επίσημη διπλωματική επίπληξη αφού όπως ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, το βρετανικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα χωρικά της ύδατα, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη τη δράση της Μεγάλης Βρετανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε το Λονδίνο πως ψεύδεται.

Σύμφωνα με τη Βρετανία, η Ρωσία δίνει μια ανακριβή περιγραφή του περιστατικού, υποστηρίζοντας πως δεν ερίφθησαν προειδοποιητικές βολές και δεν έπεσαν βόμβες στην πορεία πλεύσης του αντιτορπιλικού Defender του Βασιλικού Ναυτικού.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως δεν ερρίφθησαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον του βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα και σημείωσε πως η εξήγηση της Ρωσίας για το επεισόδιο είναι «προβλέψιμα ανακριβής».

«Μπορούμε να επικαλεστούμε την κοινή λογική, να απαιτήσουμε τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορούμε να βομβαρδίσουμε», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ριάμπκοφ, υποστηρίζοντας την εκδοχή της Μόσχας για τα γεγονότα, κατά την οποία ένα ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδισε την πορεία πλεύσης του βρετανικού αντιτορπιλικού, είπε ότι στο μέλλον οι βόμβες θα ρίχνονται «όχι μόνο στην πορεία του πλοίου, αλλά και στο στόχο».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το βρετανικό πολεμικό πλοίο, το οποίο ταξίδευε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού προς το γεωργιανό λιμάνι Μπατούμι, ενεργούσε σύμφωνα με το νόμο και βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

«Αυτά είναι τα ύδατα της Ουκρανίας και ήταν απολύτως σωστό να τα χρησιμοποιούμε για να πάμε από το Α στο Β», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας κατηγόρησε τους Ρώσους πιλότους ότι πραγματοποίησαν μη ασφαλείς ελιγμούς αεροσκαφών 500 πόδια πάνω από το πολεμικό πλοίο.

«Το Βασιλικό Ναυτικό θα τηρεί πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη παρέμβαση σε αθώα περάσματα», δήλωσε ο Γουάλας.

Η Μαύρη Θάλασσα, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για να προβάλει τη δύναμή της στη Μεσόγειο, αποτελεί εδώ και αιώνες σημείο τριβής μεταξύ της Ρωσίας και των ανταγωνιστών της όπως η Τουρκία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και θεωρεί τις περιοχές γύρω από την ακτή της ως ρωσικά ύδατα. Οι δυτικές χώρες θεωρούν την Κριμαία μέρος της Ουκρανίας και απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας για τις θάλασσες γύρω από αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ