Εκτός μνημονίων η Κύπρος μετά από τρία χρόνια
Με επιτυχία ολοκλήρωσε σήμερα η Κύπρος το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με ανακοίνωσή του.
Ο ESM κατέβαλε 6,3 δισ. ευρώ από το πακέτο των 10 δισ. ευρώ, που είχε εγκριθεί για τη χρηματοδότηση της Κύπρου, καθώς η χώρα δεν χρειάσθηκε τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε, επίσης, δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην Κύπρο.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το πακέτο βοήθειας για την Κύπρο αποφασίσθηκε από τις χώρες της Ευρωζώνης τον Απρίλιο του 2013. Ο ESM κατέβαλε 9 δόσεις από τον Μάιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2015. Τα δάνεια θα αποπληρωθούν από το 2025 έως το 2031, με μία μέση περίοδο αποπληρωμής σχεδόν 15 ετών.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο ESM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Κυπριακές Αρχές, με βάση το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει σχεδιάσει για να διασφαλίζει ότι οι χώρες που βοηθήθηκαν είναι σε θέση να εξυπηρετούν έγκαιρα τα χρέη τους.
“Για τον σκοπό αυτό, ο ESM θα ενημερώνεται τακτικά από την Κύπρο και θα μετέχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , δύο φορές τον χρόνο, για τη μετά το πρόγραμμα παρακολούθηση”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Με ανάρτησή του στο twitter ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως "αυτή είναι μια καλή μέρα για την Κύπρο και την Ευρώπη. Με τη λήξη του προγράμματος, η χώρα προχωρά πέρα από την κρίση".
“Η χώρα κατάφερε να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά πολύ ταχύτερα από ότι αναμενόταν. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου - που ήταν η κύρια πηγή της κρίσης - αναδιαρθρώθηκε, ανακεφαλαιοποιήθηκε και μειώθηκε, ενώ το νομικό και εποπτικό πλαίσιο εκσυγχρονίσθηκαν”, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, αποδίδοντας εύσημα στην κυβέρνηση της Λευκωσίας, αλλά και στον κυπριακό λαό για τις προσπάθειες.
“Συγχαίρω την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας”.
“Η χώρα κατάφερε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέστρεψε στην αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της με βιώσιμα επιτόκια” ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ και επεσήμανε:
“Το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Κύπρο. Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία”.
“Η Κύπρος είναι η τελευταία ιστορία επιτυχίας της Ευρωζώνης, που επιβεβαιώνει ξανά ότι η αρχή, της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους έναντι μεταρρυθμίσεων, είναι αποτελεσματική”, κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.