ΚΟΣΜΟΣ

«Συναγερμός» για τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι συμβαίνει στο Ισραήλ, μια χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς

«Συναγερμός» για τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι συμβαίνει στο Ισραήλ, μια χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς
AP Photo/Maya Alleruzzo

Υπ' ατμόν βρίσκεται η Ευρώπη και σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα υπό το φως της ταχείας εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία βρίσκεται σε τροχιά να καταστεί κυρίαρχη διεθνώς εγείροντας φόβους για νέο πανδημικό κύμα χωρίς επαρκή εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού.

Πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πορτογαλίας, όπου το παραλλαγμένο στέλεχος πλέον «καλπάζει», το βλέμμα έχει στραφεί παράλληλα στο Ισραήλ, χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς, που δείχνει να βρίσκεται ενώπιον νέας έξαρσης ακριβώς τη στιγμή που θεωρούσε πως έχει «νικήσει» την πανδημία.

Από τη μία πλευρά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο χώρο της Υγείας επιμένουν ότι ανάλογες εξάρσεις είναι αναμενόμενες, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα εισέλθει σε νέα μείζονα υγειονομική κρίση δεδομένου ότι ο ενήλικος πληθυσμός έχει ανοσοποιηθεί με εμβόλιο που παρέχει υψηλή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Από την άλλη, όμως, τις τελευταίες ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη παραλλαγή -και δη σε πλήρως εμβολιασθέντες- οδήγησε στην επαναφορά μέτρων, περιλαμβανομένων της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για όλους ανεξαιρέτως, καθώς και στην ανασύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας.

H επιτροπή συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, Κυριακή, για τον καθορισμό νέων μέτρων με ζητούμενο να συγκρατηθεί η ήπια μεν επί του παρόντος, ανησυχητική δε, έξαρση των κρουσμάτων που συνδέονται με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Channel 12, η επιτροπή θα αποφύγει στην παρούσα φάση επαναφορά περιορισμών που θα επηρέαζαν σοβαρά την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα αρκεί να μην υπάρξει σημαντική αύξηση στον αριθμό βαριά νοσούντων ασθενών.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι έλεγχοι PCR και η διαδικασία της ιχνηλάτησης για επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ θα αυστηροποιηθεί και το πλαίσιο για ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό, με την υποχρέωση καραντίνας και για εμβολιασθέντες που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» από συγκεκριμένες χώρες.

Ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών την ίδια στιγμή θα επιδιωχθεί να αυξηθεί από 10.000 σε 30.000.

Στην παρούσα φάση, έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 65% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ· το ποσοστό στους ενήλικες φθάνει στο 85%, ενώ υπό το φόβο της μετάλλαξης Δέλτα καλούνται πλέον να εμβολιαστούν και οι ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Με έκδηλη την ανησυχία στο Ισραήλ για τα νέα δεδομένα, η εφημερίδα Jerusalem Post επιχειρεί να «εξηγήσει» την τρέχουσα κατάσταση που διαμορφώνεται με τη συνδρομή ειδικών από το χώρο της Υγείας και αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η μετάλλαξη Δέλτα πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία κατά τη διάρκεια του χειμώνα· έως το Φεβρουάριο είχε «ταξιδέψει» στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σήμερα αναλογεί στο 90% των κρουσμάτων στη χώρα. Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετίζεται με το 20% των νέων κρουσμάτων.

Ως προς την «άφιξή» της στο Ισραήλ, ειδικοί αναφέρουν πως η μετάλλαξη άρχισε να κυκλοφορεί στην κοινότητα διότι ταξιδιώτες που επέστρεψαν αεροπορικώς δεν τήρησαν ως όφειλαν την προβλεπόμενη καραντίνα.

«Αν συγκρίνουμε το αρχικό στέλεχος με την μετάλλαξη Άλφα [βρετανική], γνωρίζουμε ότι είναι έως και 60% πιο μολυσματικό, και η μετάλλαξη Δέλτα [ινδική] είναι περίπου 60% πιο μολυσματική από τη μετάλλαξη Άλφα» εξηγεί ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan Κιρίλ Κοέν, ο οποίος διατελεί επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ισραηλινού υπουργείου Υγείας αναφορικά με τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2.

Εντούτοις, στο Ισραήλ, όπου η πλειονότητα των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να είναι λιγότερο προβληματική, επισημαίνει η Jerusalem Post.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και η οποία έχει καταδείξει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι νοσηλείας λόγω μόλυνσης από τη μετάλλαξη Δέλτα κυμαίνεται περίπου στο 96%, γεγονός που σημαίνει ότι λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, όσο και έναντι της μετάλλαξης Άλφα.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα για συμπτωματική νόσο είναι 88%, ανάλογη με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Η πρόκληση συνίσταται στο ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι ασυμπτωματικών περιπτώσεων» επισημαίνει η καθηγήτρια Γκάλια Ραχάβ, επικεφαλής της Μονάδας Λοιμωδών Νόσων του Ιατρικού Κέντρου Σίμπα του Ισραήλ.

Γιατί προσβάλλονται και εμβολιασμένοι

Διαφαίνεται συνεπώς, κατά τα όσα επισημαίνει η JP, ότι ακόμη και στο Ισραήλ -όπου περίπου το 85% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις του σκευάσματος της Pfizer- η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί.

Και αυτό διότι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεδομένου ότι η μετάλλαξη είναι τόσο μεταδοτική, έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί ακόμη και σε συνθήκες κατά τις οποίες το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού θα το καθιστούσε αυτό εξαιρετικά δύσκολο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ισραηλινών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Σάρον Άλροϊ-Πρέις, 891 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα -50% εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ως προς τα τελευταία κρούσματα σε ηλικίες άνω των 16 ετών, 99 περιπτώσεις αφορούν σε πλήρως εμβολιασθέντες και 39 σε μη, κατά τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας Τσέζι Λεβί.

«Δεδομένου ότι στο Ισραήλ το 85% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ακόμη και με αποτελεσματικότητα 90% εμβολίου κατά της μετάλλαξης Δέλτα, θα περίμενε κανείς να δει μεταξύ των ενηλίκων περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένες εξαιτίας της απόλυτης σχετικής αναλογίας» δηλώνει από πλευράς του ο καθηγητής Ραν Μπάλισερ του Ερευνητικού Ινστιτούτ Clalit.

«Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να το κατανοήσουν. Λένε 'αφού βλέπω τόσους πολλούς εμβολιασμένους να μολύνονται στο Ισραήλ, τότε θα πρέπει το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό'. Αλλά αυτό δεν ισχύει» υπογραμμίζει.

Το Ισραήλ δεν έχει καταγράψει σοβαρή λοίμωξη μεταξύ εμβολιασθέντων που προβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο αποδίδει ως προς την προστασία έναντι σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου, σημειώνει ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan.

Εμβολιασμός εφήβων - Οι απόψεις διίστανται

Σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών, οι απόψεις των ειδικών που φιλοξενεί η Jerusalem Post διίστανται.

Η καθηγήτρια Γκάλια Ραχάβ αναφέρει ότι τα οφέλη του εμβολίου στους εφήβους υπερτερούν των όποιων κινδύνων για παρενέργειες.

«Υπήρξαν περίπου 150 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ και ουδείς είναι απόλυτα βέβαιος ότι σχετίζονται με το εμβόλιο. Πάνω από το 95% των περιπτώσεων ήταν πολύ ήπιες και διαγνώστηκαν μόνο επειδή υπάρχει υποψία ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλεί κάτι τέτοιο» αναφέρει και συμπληρώνει ότι οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη προσβολή από κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Ο καθηγητής Ανοσολογίας Κιρίλ Κοέν παραμένει, πάντως, επιφυλακτικός.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ένας στους 1.000 νέους μπορεί να αναπτύξει φλεγμονώδες σύνδρομο εξαιτίας του ιού, αλλά εκτιμά ότι «εάν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη και η νόσος είναι διαχειρίσιμη, και εάν θέλουμε να έχουμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις πιθανές [μακροπρόθεσμες συνέπειες] αυτών των εμβολίων στους εφήβους, θα μπορούσαμε να περιμένουμε».

Παράλληλα, όμως, σημειώνει ότι εάν υπάρχει μία μετάλλαξη που μπορεί να υπονομεύσει την προστασία του εμβολίου, και χρειάζεται να φθάσουμε σε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη προς διατήρηση ανοσίας της αγέλης, τότε αυτό (ο εμβολιασμός των εφήβων] θα πρέπει να εξεταστεί.

«Ακόμα και είναι μόνο για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αισθάνονται καλύτερα ψυχολογικά ότι προστατεύονται, τότε αξίζει να εξετάσουμε τον εμβολιασμό» προσθέτει.

Πιο σημαντικό από τους εφήβους είναι το γεγονός ότι 200.000 άνθρωποι άνω των 50 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί στο Ισραήλ, τονίζει από πλευράς του ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ