ΚΟΣΜΟΣ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Μια νεκρή σε ενέδρα εναντίον οχηματοπομπής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Μια νεκρή σε ενέδρα εναντίον οχηματοπομπής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
AP Photo/Adrienne Surprenant

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε επίθεση ενόπλων εναντίον οχηματοπομπής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στο βόρειο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Δύο οδηγοί μοτοσικλετών που είχε μισθώσει η MSF έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενώ μετέφεραν ασθενείς στη Μπατανγκαφό», πόλη που απέχει 380 χιλιόμετρα προς βορρά από την πρωτεύουσα Μπανγκί, ανέφερε η ΜΚΟ διευκρινίζοντας ότι μια γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους μια μητέρα και το βρέφος της.

Η οχηματοπομπή έφερε «ευδιάκριτα διακριτικά» της MSF, με λογότυπα στις πλάτες των οδηγών και σημαιάκια στις μοτοσικλέτες, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρολίν Ντουκάρμ, η επικεφαλής της αποστολής της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η ανθρωπιστική οργάνωση «καταδικάζει τα ασταμάτητα συμβάντα που πλήττουν την ιατρική αποστολή (της) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού». Αυτή «ήταν η τρίτη επίθεση μέσα στον Ιούνιο εναντίον της MSF και ασθενών μας στη ζώνη», που βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Τσαντ, υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – η δεύτερη φτωχότερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ – μαίνεται από το 2013 εμφύλια σύρραξη, η ένταση της οποίας πάντως έχει αποκλιμακωθεί αισθητά από το 2018.

Από τα τέλη του Δεκεμβρίου, αντιμέτωπος με εξέγερση που έχει σκοπό την ανατροπή του αρχηγού του κράτους, ο στρατός του προέδρου Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά μπόρεσε να ανακτήσει τον έλεγχο των δύο τρίτων και πλέον της επικράτειας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ανταρτών, αλλά μόνο χάρη στην εμπλοκή εκατοντάδων ρώσων παραστρατιωτικών που εστάλησαν από τη Μόσχα. Οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες, τον κυβερνητικό στρατό και άλλες ένοπλες ομάδες προσκείμενες σε αυτόν.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε στα τέλη Μαΐου ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε «κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας» εξαιτίας του αντίκτυπου της σύρραξης και της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η ανακοίνωση της MSF για την επίθεση στην οχηματοπομπή της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έγινε την επομένη της αποκάλυψης πως τρεις εργαζόμενοί της, μια τριανταπεντάχρονη Ισπανίδα και δύο τριαντάρηδες Αιθίοπες, δολοφονήθηκαν στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ