ΚΟΣΜΟΣ

Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Οι συνομιλίες Αιγύπτου - Τουρκίας έχουν σταματήσει

Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Οι συνομιλίες Αιγύπτου - Τουρκίας έχουν σταματήσει
Mohamad Torokman/Pool via AP

Στον «πάγο» παραμένουν οι σχέσεις Άγκυρας και Καΐρου καθώς, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, οι συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχουν σταματήσει και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των επαφών προκειμένου να εκτιμηθούν οι σχέσεις. 

Η Αίγυπτος διατηρεί τις επιφυλάξεις της απέναντι σε ορισμένες τουρκικές πολιτικές, ιδίως μετά την κριτική που άσκησε σύμβουλος του Τούρκου προέδρου απέναντι στο Κάιρο για αποφάσεις κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ο Σούκρι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης στην αιγυπτιακή τηλεόραση, ενώ αρνήθηκε ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία κατευθυνόταν στην Τουρκία για να συνεχίσει τις συνομιλίες σύντομα.

Οι αναφορές του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ έρχονται εν μέσω προσπαθειών της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να προσεγγίσει διπλωματικά την περιφερειακή της αντίπαλο Αίγυπτο.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν πληγεί αφότου ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2013 ξεκινώντας καταστολή κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον εκτοπισμένο Αιγύπτιο ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι, αντιτάχθηκε στην αλλαγή εξουσίας και έχει συχνά καταγγείλει τον Ελ Σίσι ως δικτάτορα. Η Τουρκία έκτοτε έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για Αιγύπτιους αντιφρονούντες.

Η Τουρκία τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο και ήθελε περαιτέρω συνεργασία και ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ανάλ ξεκίνησε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χάμντι Σανάντ Λόζα τον Μάιο, την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από το 2013.

«Υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση και από τις δύο πλευρές με την ευθύνη των υπευθύνων, μέσω της οποίας πραγματοποιείται ο κανονικός πολιτικός διάλογος για τη μεταφορά μηνυμάτων, τη διαχείριση της σχέσης και την επικοινωνία όσων βλέπουμε σχετικά με τις σχέσεις και τι βρίσκουμε απόψεις που πρέπει να επικοινωνήσουμε στο Τουρκική πλευρά », είπε ο αξιωματούχος.

Ο Σούκρι είπε ότι αναμένει ότι οι αιγυπτιακές-τουρκικές σχέσεις θα βασίζονται σε αρχές όπως η «μη παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις και η καλή γειτονία», καθώς και η πρόληψη της «δραστηριότητας σε κρατικά εδάφη που θα αποσταθεροποιήσουν μια άλλη χώρα».

Ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νωρίτερα αυτό το μήνα κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για αποφάσεις που εκδόθηκαν εναντίον ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μέλη της παράνομης Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Σούκρι την Παρασκευή αρνήθηκε επίσης ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία θα κατευθυνόταν στην Τουρκία για να συνεχίσει τις συνομιλίες σύντομα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την «Egypt Independent», τις δηλώσεις του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ φαίνεται να πυροδότησαν οι αναφορές ενός συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Γιασίν Ακτάι, ο οποίος σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ επέκρινε τις αιγυπτιακές αρχές για αποφάσεις που εκδόθηκαν εναντίον των ηγετών και των μελών της παράνομης μουσουλμανικής αδελφότητας.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα τόνισε στο σημερινό ρεπορτάζ της, αναδημοσιεύοντας δημοσίευμα της αραβόφωνης «Μασρ Ελ Γιουμ», ότι "οι δηλώσεις του Ακτάι έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις των δύο χωρών και την προσέγγιση που καταγράφηκε σε αρκετές συναντήσεις στο Κάιρο, όταν μία τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο, από τις 5 έως τις 6 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου, και μετά την επίσκεψη εκδόθηκε κοινή δήλωση που περιγράφει τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς και σε βάθος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ