ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν - Φρουροί της Επανάστασης: Διαθέτουμε drones με εμβέλεια 7.000 χιλιομέτρων

Ιράν - Φρουροί της Επανάστασης: Διαθέτουμε drones με εμβέλεια 7.000 χιλιομέτρων
Από πρόσφατη παρουσίαση ιρανικού drone με την ονομασία «Γάζα» Sepahnews via AP

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με ακτίνα δράσης 7.000 χιλιομέτρων διατείνεται ότι διαθέτει η Τεχεράνη, όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δήλωση του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, σε μία εξέλιξη που δύναται να μεταφραστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο ισχυρισμός έρχεται ενόσω η Ισλαμική Δημοκρατία και οι έξι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται σε συνομιλίες για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από το πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, εξήλθε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από τρία χρόνια, επαναφέροντας την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Στρατιωτικοί αναλυτές της Δύσης επισημαίνουν ότι το Ιράν, μερικές φορές, μεγαλοποιεί τις στρατιωτικές του ικανότητες, αλλά τα drones αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία στην παρακολούθηση των συνόρων από την Τεχεράνη, κυρίως στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου, γύρω από το Στενά του Ορμούζ, στην περιοχή από την οποία διακινείται το 1/5 της παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου.

Το Ιράν και οι περιφερειακές δυνάμεις που στηρίζει, έχουν σταδιακά αναβαθμίσει τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη, στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ κατά τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα [drones] με μακρά ακτίνα δράσης 7.000 χιλιομέτρων. Μπορούν να πετάξουν και να επιστρέψουν στη βάση τους, αλλά και να προσγειωθούν οπουδήποτε προγραμματιστούν να το κάνουν» δήλωσε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεϊν Σαλαμί στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιδιώκει την αναβίωση και διεύρυνση της πυρηνικής συμφωνίας με μεγαλύτερους περιορισμούς για το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως επίσης και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Τεχεράνης.

Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τους βαλλιστικούς της πυραύλους, αλλά και για το ρόλο της στη Μέση Ανατολή, όπου το σιϊτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία έχουν εμπλακεί σε πολέμους δια μέσου της σύγκρουσης άλλων ενόπλων ομάδων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ