ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ πλήττουν φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς σε Ιράκ και Συρία

Οι ΗΠΑ πλήττουν φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς σε Ιράκ και Συρία
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Με διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν έπληξε χθες Κυριακή παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 μέλη τους σύμφωνα με μια ΜΚΟ, σε αντίποινα για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με UAVs εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αμερικανικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια.

«Κατά διαταγή του προέδρου Μπάιντεν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αμυντικά αεροπορικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή των συνόρων Ιράκ-Συρίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ, κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Τουλάχιστον πέντε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν στα πλήγματα αυτά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία έχει τη βάση της στο Λονδίνο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ένα παιδί σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση του είδους που εξαπολύεται εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ από τις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο. Στον πρώτο τέτοιο βομβαρδισμό, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας τον Φεβρουάριο, είχαν σκοτωθεί πάνω από είκοσι μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι στόχοι επελέγησαν καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν οι οποίες εμπλέκονται σε επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ», κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κ. Κέρμπι.

Αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ έχουν μετατραπεί σε στόχους επανειλημμένων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί συστηματικά φιλοϊρανικές οργανώσεις πως ευθύνονται.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί πάνω από σαράντα επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα, όπου είναι ανεπτυγμένοι 2.500 αμερικανοί στρατιωτικοί στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συγκροτήθηκε για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η χρήση των UAVs έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο για τον συνασπισμό διότι τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να ξεφεύγουν από τις συστοιχίες C-RAM, που έχει εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός για να προστατεύονται τα μέλη του από τις επιθέσεις με ρουκέτες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ