ΚΟΣΜΟΣ

Το Associated Press αρνείται τις κατηγορίες περί συνεργασίας με το Γ' Ράιχ

Το Associated Press αρνείται τις κατηγορίες περί συνεργασίας με το Γ' Ράιχ
Getty Images/Ideal Images

Σάλο έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του ιστορικού Χάριετ Σάρνμπεργκ περί συνεργασίας του Associated Press με το Τρίτο Ράιχ, παρότι το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο τους διαψεύδει κατηγορηματικά.

Όπως έγραψε ο Σάρνμπεργκ στο ακαδημαϊκό περιοδικό 'Studies in Contemporary History', το AP βοήθησε τον Αδόλφο Χίτλερ να φτάσει μέχρι την εξουσία και συνέχισε να τον στηρίζει μέχρι και το 1941.

Τονίζει, δε, ότι το πρακτορείο φέρεται να είχε παραχωρήσει τον έλεγχο στους συνεργάτες του Χίτλερ, με αντάλλαγμα να έχει πρόσβαση σε σημαντικές ειδήσεις. Οι ισχυρισμοί του ενισχύονται από το γεγονός ότι αν και άλλα μεγάλα διεθνή πρακτορεία αποχώρησαν από τη Γερμανία, όταν οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία, το Associated Press συνέχισε να δραστηριοποιείται στη χώρα.

«Όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο του Σάρνμπεργκ είναι άγνωστα στο AP. Η αλήθεια είναι ότι τόσο το AP όσο και τα υπόλοιπα ξένα Μέσα ενημέρωσης ασφυκτιούσαν εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα από το 1932 μέχρι και το 1941 και εισέπραταν πιέσεις από το καθεστώς, τονίζει ο Πολ Κόλφορντ, εκπρόσωπος του πρακτορείου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Guardian, ο οποίος αναδημοσίευσε την έρευνα του Σάρνμπεργκ, κάνει ιδιάιτερα καυστική αναφορά στη δραστηριοποίηση του AP στη Βόρεια Κορέα. Ο Φίλιπ όλτερμαν, διευθυντής της γερμανικής έκδοσης του Guardian αναφέρει σε άρθρο του ότι το AP ήταν το πρώτο δυτικό Μέσο που άνοιξε γραφεία στη Βόρεια Κορέα και συμπληρώνει ότι «αγνόησε σημαντικό αριθμό ειδήσεων που καλύφθηκαν από όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ».

Απαντώντας, ο Κόλφορντ, εκπρόσωπος του Associated Press εξέφρασε την απογοήτευσή του για το συγκεκριμένο άρθρο και διέψευσε τις κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ