ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Αποκλείεται το εκ νέου κλείσιμο των συνόρων

Κορωνοϊός - Γερμανία: Αποκλείεται το εκ νέου κλείσιμο των συνόρων
AP/Michael Sohn

Η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ απέρριψε το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου τα σύνορα της Γερμανίας λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

«Οι (συνοριακοί) έλεγχοι πέρυσι ήταν μια δοκιμασία για την Ευρώπη χωρίς σύνορα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο της Γερμανογαλλικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πήραμε ένα μάθημα και μάθαμε επίσης πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε περιφερειακό επίπεδο και να συντονιστούμε».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ωστόσο τάσσεται υπέρ της εισαγωγής μιας στρατηγικής διενέργειας τεστ για όσους επιστρέφουν στη Γερμανία από περιοχές κινδύνου.

«Οι τοπικές υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν να ελέγχουν πιο αυστηρά σε αποκεντρωμένο επίπεδο», δηλώνει σχετικά στην Frankfurter Allgemeine Zeitung εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πολλοί από τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ζητούσαν το τελευταίο διάστημα αυστηροποίηση των μέτρων κατά την είσοδο στη χώρα, αλλά η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, μεταξύ τους και με τον προσωπάρχη της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς, όπως επισημαίνει η BILD, δεν κατατέθηκε κάποια συγκεκριμένη αξιόπιστη πρόταση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την FAZ, ορισμένα κρατίδια, όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Κάτω Σαξονία και η Βαυαρία, υποστήριξαν μια σαφή αυστηροποίηση των μέτρων, ενώ άλλα κρατίδια κατέστησαν σαφές ότι τη θεωρούν περιττή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ