ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν ολλανδική φρεγάτα

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν ολλανδική φρεγάτα
Μαχητικά και βομβαρδιστικά «σήκωσε» η Ρωσία κατά ολλανδικής φρεγάτας στη Μαύρη Θάλασσα (Φωτογραφία αρχείου) Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ρωσικά μαχητικά οπλισμένα με πυραύλους αέρος-εδάφους παρενόχλησαν προ ημερών την ολλανδική φρεγάτα Evertsen στη Μαύρη Θάλασσα, προβαίνοντας σε εικονικές επιθέσεις και παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά» εκ μέρους της Μόσχας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 24 Ιουνίου· οι ρωσικές ενέργειες συνεχίστηκαν επί πέντε ώρες και «ήταν αντίθετες με το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας.

Η φρεγάτα Evertsen έπλεε σε ανοιχτή θάλασσα στα διεθνή ύδατα, δήλωσε ο πλοίαρχος Τζορτζ Παστόορ.

«Για αυτές τις επιθετικές ενέργειες δεν υπήρχε κανένας λόγος. Παρόλα αυτά οι εικονικές επιθέσεις συνεχίστηκαν για μερικές ώρες. Ήταν μια ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά στη θάλασσα» δήλωσε ο ίδιος.

Η εκτελούσα χρέη υπουργού Άμυνας της Ολλανδίας, Ανκ Βεϊλεβέλντ Σχάουτεν, δήλωσε ότι η Ολλανδία προτίθεται να θέσει στη Ρωσία το περιστατικό, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες δίχως άλλο αυξάνουν τις πιθανότητες να προκληθούν επικίνδυνα συμβάντα.

Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι σήκωσε μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να παρεμποδίσουν, κατά τους ισχυρισμούς του, την ολλανδική φρεγάτα να εισέλθει στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν σε ασφαλή απόσταση από τη φρεγάτα Evertsen.

Το περιστατικό με την παρενόχληση της ρωσικής φρεγάτας γίνεται γνωστό εν μέσω της νέας έντασης που πυροδότησε ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Μόσχα ο ρωσικός ισχυρισμός ότι ερρίφθησαν προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Η Βρετανία αντέκρουσε την περιγραφή του επεισοδίου που έκανε η Μόσχα, η οποία εντούτοις επέμεινε να προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε βομβαρδισμούς πλοίων, εάν υπάρξουν περαιτέρω «προκλητικές» -κατά την ίδια- ενέργειες του Βετανικού Ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει πως είναι ρωσικό έδαφος, όμως η χερσόνησος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αρχίσει Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 χωρών, με έκδηλη την ενόχληση της Μόσχας η οποία προειδοποιεί πως θα αντιδράσει, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, για να προστατεύσει τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Τα γυμνάσια υπό την ονομασία Sea Breeze 2021 θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα συμμετάσχουν σε αυτά 5.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη.

Διαβάστε επίσης

Μαύρη Θάλασσα: Στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ουκρανίας με το βλέμμα στη Μόσχα

Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βρετανία ότι θα βομβαρδίσει πλοία την επόμενη φορά

Βρετανία: Δεν υπήρξε «θερμό επεισόδιο» με τους Ρώσους στη Μαύρη Θάλασσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ