ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος ο Μπιλ Κόσμπι μετά την ανατροπή της καταδίκης του

Ελεύθερος ο Μπιλ Κόσμπι μετά την ανατροπή της καταδίκης του
EPA/BASTIAAN SLABBERS

Ελεύθερος αφέθηκε την Τετάρτη ο 83χρονος Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι, πρωταγωνιστής σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις του αμερικανικού #metoo, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές της Πενσιλβάνια.

«Οι καταδίκες και οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Μπιλ Κόσμπι ακυρώνονται και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, έκτασης 79 σελίδων, η οποία συνιστά πλήγμα στους αγώνες του κινήματος.

Ο Κόσμπι είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη από 3 έως 10 έτη επειδή το 2004 νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά μια εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ, την Αντρέα Κόνσταντ, την οποία είχε προσκαλέσει στο σπίτι του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ωστόσο ότι ο πρώτος εισαγγελέας που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση αυτήν το 2005 είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους συνηγόρους του Κόσμπι να μην του ασκήσει δίωξη στα ποινικά δικαστήρια. Έτσι όμως ο ηθοποιός υποχρεώθηκε να καταθέσει στην αστική δίκη που είχε κινήσει η ενάγουσα.

Δέκα χρόνια αργότερα η ένορκη κατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε εναντίον του στη δίκη του, όταν ένας νέος εισαγγελέας αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να του ασκήσει δίωξη, λίγες ημέρες προτού να παραγραφεί το αδίκημα.

Οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη αυτή ισοδυναμούσε με παράβαση της παλαιότερης δέσμευσης του πρώτου εισαγγελέα να μην τον παραπέμψει. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η επακόλουθη απόφαση του διαδόχου του να διώξει τον Κόσμπι παραβίασε τα δικαιώματα του Κόσμπι σε μια δίκαιη δίκη», αναφέρει το σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής Ντέιβιντ Ουέχτ. «Μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποκαταστήσει τον Κόσμπι στην προηγούμενη κατάσταση. Πρέπει να αποφυλακιστεί και να απαγορευτεί να του ασκηθεί μελλοντικά δίωξη για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση των Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας να ακυρώσει την καταδίκη του, ο 83χρονος ηθοποιός πέρασε το κατώφλι των φυλακών, όπου βρισκόταν από το 2008.

Ο άλλοτε «μπαμπάς της Αμερικής» τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια κρατείτο στις φυλακές του Κόλετζβιλ, ένα νέο σωφρονιστικό ίδρυμα υψηλής ασφαλείας.

Η φυλάκισή του, τότε, είχε προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το δικαστήριο της Πενσυλβάνια τον είχε χαρακτηρίσει τότε «σεξουαλικό αρπακτικό», κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετέχει ισοβίως σε ψυχαναλυτικές συνεδρίες και ότι θα εισέλθει στις λίστες των καταδικασμένων σεξουαλικών δραστών της αστυνομίας, όπου θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η υπεράσπιση είχε προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, επικαλούμενη την προχωρημένη ηλικία (τότε 81 ετών) και την τυφλότητα του Κόσμπι, υπογραμμίζοντας ότι λόγω αυτών των παραγόντων δεν συνιστά πλέον απειλή για την κοινωνία, ζητώντας να του επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός αντί για φυλάκιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ