ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σοκ για τον ξυλοδαρμό κρατουμένων σε φυλακές - «Ακόμα και η διεθύντρια κρατούσε γκλομπ»...

Ιταλία: Σοκ για τον ξυλοδαρμό κρατουμένων σε φυλακές - «Ακόμα και η διεθύντρια κρατούσε γκλομπ»...
«Ήταν όλοι με τα γκλομπ, ακόμη και η διεθύντρια» δηλώνει ο Βιντσέντσο Κακάτσε, πρώην κρατούμενος των φυλακών Video Screen-Grab

Αποτροπιασμό και ρίγη έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού 300 κρατουμένων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές της Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε, κοντά στη Νάπολη, που έφερε στο φως βίντεο-σοκ που δημοσιοποίησε ιταλική εφημερίδα. «Ακόμη και η διευθύντρια των φυλακών κρατούσε γκλομπ» δηλώνει πρώην κρατούμενος στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης...

«Δεν μπορώ να τα ξανασκεφτώ, θα καταλήξεω σε ψυχιατρική κλινική. Νομίζω ήταν όλοι [οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι] υπό την επήρεια ναρκωτικών· ήταν όλοι με τα γκλομπ, ακόμη και η διεθύντρια» δηλώνει ο Βιντσέντσο Κακάτσε, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, και δέχθηκε την άγρια επίθεση των σωφρονιστικών υπαλλήλων την 6η Απριλίου 2020.

«Ήμουν ο πρώτος που βγήκα από το κελί μαζί με τον συγκρατούμενό μου επειδή είμαι σε αναπηρική καρέκλα. Μας 'έσφαξαν', σκότωσαν ένα αγόρι. Κακοποίησαν έναν κρατούμενο με κλομπ. Με κατέστρεψαν, πνευματικά με δολοφόνησαν» αναφέρει.

«Ήθελαν να μας κάνουν να χάσουμε την αξιοπρέπεια μας, αλλά την κρατήσαμε. Είναι εκείνοι οι εγκληματίες επειδή θέλουν να 'κυβερνήσουν στη φυλακή'. Εμείς πρέπει να πληρώσουμε, αυτό είναι το σωστό, αλλά δεν πρέπει να πληρώσουμε με τη ζωή μας» συνέχισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι προτίθεται να υποβάλει μήνυση για την καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη.

Στις 6 Απριλίου 2020, πολλοί από τους δεσμοφύλακες των συγκεκριμένων φυλακών επιτέθηκαν με οργανωμένο τρόπο κατά των κρατουμένων. Τους ανάγκασαν να γονατίσουν, τους χτύπησαν σε όλο τους το σώμα, ενώ έτρεχαν στους διαδρόμους και στις σκάλες των φυλακών.

«Οι εικόνες αυτές προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των φυλακισμένων, αλλά και το σώμα της σωφρονιστικής αστυνομίας» τόνισε η Ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπρια, η οποία διέταξε νέα πειθαρχική έρευνα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και η εισαγγελική έρευνα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, οι αστυνομικοί ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με την κατηγορία της διάπραξης βασανιστηρίων.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι εκτός από τους 52 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν ήδη παυθεί από τα καθήκοντά τους, μπορεί σύντομα να λάβουν κλήση σε απολογία και άλλοι συνάδελφοί τους.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Domeni διακρίνονται ξεκάθαρα σωφρονιστικοί υπάλληλοι να χτυπούν με δύναμη στο κεφάλι τους κρατούμενους, ακόμη και ανάπηρους, στους διαδρόμους και στους κοινούς χώρους των φυλακών.

Πολλοί αναγκάστηκαν να γονατίσουν, εντελώς γυμνοί, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τους χτυπούσαν με τα κράνη τους.

Οι κρατούμενοι είχαν προηγουμένως διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, ζητώντας τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού και προστατευτικές μάσκες.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ζητήσει από χθες, Τρίτη, από την υπουργό Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπρια, να ενημερώσει το Κοινοβούλιο αναφορικά με την υπόθεση.

Από την μεριά του, αντίθετα, ο γραμματέας της ακροδεξιάς «Λέγκα του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «είναι αλληλέγγυος με τους σωφρονιστική αστυνομία, διότι χρειάζεται περισσότερος σεβασμός προς τις αστυνομικές δυνάμεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ