ΚΟΣΜΟΣ

Τεταμένη και πάλι η κατάσταση στην Υεμένη: Επίθεση σε στρατωτική βάση με δύο νεκρούς

Τεταμένη και πάλι η κατάσταση στην Υεμένη: Επίθεση σε στρατωτική βάση  με δύο νεκρούς
AP Photo/Nariman El-Mofty

Τουλάχιστον δύο στρατιώτες των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης σκοτώθηκαν σε επίθεση με πύραυλο που έπληξε τη βάση τους στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή, που έπληξε τέμενος μέσα στο στρατόπεδο την ώρα της μεσημβρινής προσευχής, την Κυριακή, στην επαρχία Αμπιάν.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια. Ωστόσο ο αξιωματούχος εκτίμησε πως επρόκειτο για ενέργεια των Χούτι.

Η Αμπιάν ελέγχεται εν μέρει από τον κυβερνητικό στρατό και εν μέρει από δυνάμεις πιστές στο λεγόμενο Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (ΜΣΝ).

Πέρυσι ανακοινώθηκε πως θα σχηματιζόταν κυβέρνηση «ενότητας», σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και το ΜΣΝ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σκοπός ήταν τα δύο μέρη να σταματήσουν να συγκρούονται και να ενωθούν στον πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Όμως η συμφωνία πρακτικά δεν έχει εφαρμοστεί· οι δύο πλευρές συγκεντρώνουν στρατεύματα στην Αμπιάν, ενώ το Ριάντ πασχίζει να αποκλιμακώσει την ένταση.

Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ είναι οι βασικοί πυλώνες της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη για να σταματήσει τους Χούτι, οι οποίοι προέλαυναν προς το Άντεν, τη μεταβατική κυβέρνηση, μετά την κατάληψη της Σανάα και του μεγαλύτερου μέρους του βορρά.

Η σύγκρουση εντός της κυβερνητικής παράταξης περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες να συναφθεί κατάπαυση του πυρός σε εθνική κλίμακα στην Υεμένη, όπου εκτυλίσσεται αυτή που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ