ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ κατά Τουρκίας για τη «θηλιά» στο HDP και οπισθοδρόμηση στα θεμελιώδη δικαιώματα

Μπορέλ κατά Τουρκίας για τη «θηλιά» στο HDP και οπισθοδρόμηση στα θεμελιώδη δικαιώματα
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Την ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία όσον αφορά τις κινήσεις απαγόρευσης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ανησυχούμε για τους ανθρώπους του HDP και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν από το 2016» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι ο συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμίρτας, παραμένει υπό κράτηση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα, η οποία όπως υπογράμμισε έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση των τουρκικών αρχών για μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι στην Τουρκία υπάρχει ανάγκη για σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών, «του κράτους Δικαίου και της ελευθερίας πολιτικής ένωσης», τονίζοντας τη σημασία που έχει για την ΕΕ και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Το HDP βρίσκεται στο στόχαστρο αδυσώπητης καταστολής από το 2016, τη χρονιά που ο ηγέτης του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, φυλακίστηκε παρά τις ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες.

Ο Ερντογάν κατηγορεί παγίως το HDP ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της και πραγματοποιεί από το 1984 αντάρτικο εναντίον του τουρκικού κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας πρόκειται να εξετάσει προσφυγή που ζητεί να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα δημοκρατίας των Λαών. Τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, το HDP έχει χαρακτηρίσει «πολιτικό πραξικόπημα» το αίτημα για απαγόρευσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ