ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βέλγιο θα εκδοθεί ο άνθρωπος κλειδί που κατασκεύαζε τα πλαστά διαβατήρια των καμικάζι

Στο Βέλγιο θα εκδοθεί ο άνθρωπος κλειδί που κατασκεύαζε τα πλαστά διαβατήρια των καμικάζι
REUTERS/ YVES HERMAN

Η ιταλική δικαιοσύνη ενέκρινε σήμερα την έκδοση στο Βέλγιο του Αλγερινού Τζαμάλ Εντίν Ουάλι, που πιστεύεται ότι είναι ο άνθρωπος κλειδί που κατασκεύασε τα πλαστά διαβατήρια τα οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας του Παρισιού.

Το Εφετείο του Σαλέρνο, στη νότια Ιταλία, αποφάσισε ότι ο Ουάλι θα εκδοθεί στο Βέλγιο μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, μετέδωσε το πρακτορείο AGI.

Ο Αλγερινός, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, εντοπίστηκε στην Ιταλία το περασμένο Σάββατο.

Μετά τη σύλληψή του, ο 40χρονος Ουάλι, ο οποίος διέμενε μόνιμα στο Σαλέρνο της Ιταλίας, δεν συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς, καθώς δεν απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε βάρος του Ουάλι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές διότι παρήγαγε και προμήθευσε πλαστά έγγραφα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για παράνομη μετανάστευση.

Οι ιταλοί δικαστικοί επικύρωσαν το ένταλμα σύλληψής του μέχρι να εξετασθεί το αίτημα έκδοσης που έχει σταλεί από τις βελγικές αρχές. Κατά του Ουαλί είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης στις 6 του περασμένου Ιανουαρίου.

Το όνομά του βρέθηκε σε έγγραφα που κατασχέθηκαν σε έφοδο που έγινε σε ένα διαμέρισμα κοντά στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο, ανάμεσα στα οποία ήταν χαρτιά και φωτογραφίες κάποιων από τους τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου και στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, όπως και τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν, κατά τα ιταλικά ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Σύλληψη στην Ιταλία υπόπτου για συνεργασία με τους βομβιστές των Βρυξελλών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ