ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η ριψοκίνδυνη αποστολή του Μπράνσον - Μπήκε «σφήνα» στον Μπέζος και πάει διάστημα

Σήμερα η ριψοκίνδυνη αποστολή του Μπράνσον - Μπήκε «σφήνα» στον Μπέζος και πάει διάστημα
Virgin Galactic via AP, File

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που θα κάνει το ταξίδι το διάστημα γίνεται σήμερα στις 4 το απόγευμα ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Στόχος του να ηγηθεί μιας ολοκαίνουργιας τουριστικής βιομηχανίας.

Είκοσι δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της εταιρείας του Virgin Galactic, ο Βρετανός επιχειρηματίας θα πραγματοποιήσει μια προγραμματισμένη πτήση από μία βάση στο Νέο Μεξικό, περίπου 180 μίλια νότια του Albuquerque και μόλις εννέα μέρες πριν την επίσης προγραμματισμένη πτήση στο διάστημα του Τζεφ Μπέζος με το σκάφος της Blue Origin.

Η Virgin θα μεταδώσει την κάλυψη της πτήσης στις 16:00 ώρα Ελλάδος με τον Stephen Colbert να είναι ο οικοδεσπότης στο live streaming.

Ο τραγουδιστής Khalid αναμένεται να ερμηνεύσει ένα νέο τραγούδι μετά την προσγείωση του πληρώματος ενώ ενδέχεται να εμφανιστεί και ο Έλον Μασκ.

«Αποστολή μου κάνω το όνειρο ενός ταξιδιού στο διάστημα πραγματικότητα για τα εγγόνια μου, για τα εγγόνια σας, για όλους» έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο Instagram, αναρτώντας σχετικό βίντεο λίγες μόνο ώρες πριν την απογείωσή του.

Το διαστημικό όχημα του Μπράνσον, VSS Unity (επίσης γνωστό ως SpaceShipTwo) θα αποκοπεί από το μητρικό σκάφος, το VMS Eve (επίσης γνωστό ως WhiteKnightTwo). Το VMS Eve έχει σχεδιασμό διπλής ατράκτου με τέσσερις κινητήρες αεριωθούμενων αεροσκαφών, ώστε να μπορεί να μεταφέρει το μικρότερο σκάφος από κάτω για περίπου μία ώρα.

Μόλις φτάσει στο σωστό υψόμετρο, το VSS Unity θα αποσπαστεί από το κυρίως σκάφος και θα κινηθεί αυτόνομα.

Οι πιλότοι του διαστημικού σκάφους είναι ο David Mackay και ο Michael Masucci.

Εκτός από τον Μπράνσον, τρεις υπάλληλοι της Virgin Galactic θα αξιολογήσουν πώς είναι η εμπειρία για τους μελλοντικούς πελάτες που αναμένεται να πληρώνουν για να ταξιδεύουν στο διάστημα. Αυτοί είναι η Beth Moses, ο επικεφαλής εκπαιδευτής αστροναυτών, o Colin Bennett, επικεφαλής μηχανικός επιχειρήσεων και η Sirisha Bandla, αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων και ερευνητικών επιχειρήσεων.

Η Bandla θα πραγματοποιήσει επίσης ένα επιστημονικό πείραμα για το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Το σχέδιο είναι να μπει ξανά το σκάφος στην ατμόσφαιρα της Γης και καλώς εχόντων των πραγμάτων να εκτελέσει μια ομαλή προσεδάφιση στο Νέο Μεξικό. Όλο το ταξίδι έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει λιγότερο από δύο ώρες.

Ακολουθεί ο Μπέζος

Επισημαίνεται ότι το ταξίδι του Μπράνσον θα προηγηθεί κατά εννέα ημέρες το προγραμματισμένο ταξίδι του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon.

Ο Τζεφ Μπέζος είχε ανακοινώσει ότι θα πετάξει για το διάστημα στις 20 Ιουλίου με έναν πύραυλο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του Blue Origin.

Μάλιστα, στο ταξίδι του αυτό θα τον συνοδεύσει και μία 82χρονη, η Ουάλι Φανκ, και θα γίνει, με αυτόν τον τρόπο, το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο που θα ταξιδέψει στο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ