ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ζητεί κοινή στρατηγική της ΕΕ έναντι της χρήσης μεταναστών ως «πολιτικό όπλο»

Λιθουανία: Ζητεί κοινή στρατηγική της ΕΕ έναντι της χρήσης μεταναστών ως «πολιτικό όπλο»
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Λευκορωσίας για το άνοιγμα των συνόρων σε παράτυπους μετανάστες προς τη χώρα του ζήτησε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις, από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει κοινή στρατηγική έναντι της χρήσης μεταναστών «ως πολιτικού όπλου για την άσκηση πίεσης».

Προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικώ Υποθέσεων της ΕΕ, ο Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις επισήμανε πως δεν είναι η πρώτη αναφορά που χρησιμοποιούνται μετανάστες ως πολιτικό όπλο, κάνοντας αναφορά και στην πίεση που έχει δεχθεί η Ελλάδα και ζητώντας χάραξη κοινή γραμμής εκ μέρους της ΕΕ για την αντιμετώπιση πολιτικών και υβριδικών απειλών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Λιθουανία έρχεται για πρώτη φορά ενώπιον τέτοιας κατάσταση, και συμπλήρωσε: «Αλλά για την Ευρώπη δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει αυτού του είδους την κρίση, όταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο για να αλλάξει η πολιτική της χώρας. Η Φινλανδία το έχει αντιμετωπίσει αυτό στο παρελθόν, η Ελλάδα, πρόσφατα η Ισπανία και τώρα η Λιθουανία».

«Θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να υπάρξει μία κοινή πολιτική από την πλευρά της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των πολιτικών και υβριδικών απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη της ΕΕ» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει πλέγμα οικονομικών κυρώσεων, αλλά και τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας, εξαιτίας της πρωτοφανούς κρατικής αεροπειρατείας στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στις 23 Μαΐου 2021, και της σύλληψης του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βίαιης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτακης για Λευκορωσία: Η χρήση μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια θα αποτύχει ξανά

Φράκτης και νέος καταυλισμός για μετανάστες

Η Λιθουανία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την κατασκευή φράκτη μήκους 550 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Λευκορωσία, αφού κατηγόρησε τις λευκορωσικές αρχές ότι στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες, προερχόμενους κυρίως από το Ιράκ στην Λιθουανία.

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστό ότι θα ανοίξει έναν νέο καταυλισμό για να στεγάσει μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στο έδαφός της, και συνεπώς στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτήν την εβδομάδα, θα λειτουργήσουμε τον καταυλισμό του Ντιεβενίσκες, που μπορεί να στεγάσει 500 ανθρώπους» δήλωσε η Λιθουανή υπουργός Εσωτερικών Αγκνε Μπιλοτάιτε έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση για την μεταναστευτική κρίση.

Ο καταυλισμός θα στηθεί γύρω από εκτός λειτουργίας σχολικό συγκρότημα και αργότερα θα επεκταθεί με σκηνές ή προσωρινές κατοικίες στην γύρω περιοχή, διευκρίνισε εκπρόσωπος της υπουργού Εσωτερικών.

Θα βρίσκεται σε έναν θύλακα λιθουανικού εδάφους που περιβάλλεται σχεδόν τελείως από λευκορωσικό έδαφος και συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα μέσω ισθμού πλάτους 2,5 χιλιομέτρων.

«Η απομόνωση διευκολύνει την διαφύλαξη της ασφάλειας των ανθρώπων και των μεταναστών» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το τελευταίο διάστημα, 1.676 μετανάστες εισήλθαν παρανόμως στην Λιθουανία από την Λευκορωσία, οι 1.057 κατά την διάρκεια του Ιουλίου, σύμφωνα με τις λιθουανικές υπηρεσίες των συνόρων. Οι μισοί από αυτούς είναι Ιρακινοί υπήκοοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ