ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Γερμανία από τις πλημμύρες: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι

Χάος στη Γερμανία από τις πλημμύρες: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι
AP Photo

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στη Γερμανία και περίπου 30 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση έξι σπιτιών στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. 

Περίπου άλλα 25 σπίτια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης στην περιοχή Έϊφελ σύμφωνα με το SWR που επικαλέστηκε την τοπική αστυνομία.

Ένας πυροσβέστης πνίγηκε και ο στρατός αναπτύχθηκε χτες για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους κατοίκους, αφού οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πρωτοφανείς πλημμύρες, από αυτές που καταγράφονται μία φορά στα 25 χρόνια, στη δυτική Γερμανία.

Στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας διακόπηκαν κατά τόπους οι οδικές, σιδηροδρομικές και ποτάμιες συγκοινωνίες.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε τρία κρατίδια. Το Χάγκεν, μια πόλη 180.000 κατοίκων, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ο ποταμός Φόλμε υπερχείλισε. Η ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης προειδοποίησε ότι εντός των επόμενων ωρών τα νερά μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα που καταγράφονται το πολύ τέσσερις φορές σε κάθε αιώνα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε όσους κατοικούν κοντά στις όχθες του ποταμού να μετακινηθούν αμέσως σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση WDR.

«Κανονικά, αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις μόνο τον χειμώνα», σχολίασε ο Μπερντ Μέχλιγκ, στέλεχος της υπηρεσίας περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει πληγεί περισσότερο. «Κάτι τέτοιο, με τέτοια ένταση, είναι εντελώς ασυνήθιστο το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Κάποιες περιοχές του Χάγκεν χαρακτηρίστηκαν απομονωμένες και μη προσβάσιμες, λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Για την απομάκρυνση των κατοίκων κινητοποιήθηκε ο στρατός. Οι αρχές ζήτησαν επίσης να εκκενωθεί μια συνοικία του Ντίσελντορφ.

Ένας οίκος ευγηρίας στο Χάγκεν εκκενώθηκε ενώ σε όλη την περιοχή οι πυροσβέστες προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά από εκατοντάδες υπόγεια. Σε ένα νοσοκομείο, λόγω της πλημμύρας, σταμάτησαν οι ανελκυστήρες.

Ο πυροσβέστης πνίγηκε όταν παραπάτησε και παρασύρθηκε από τα νερά.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιος διάδοχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ