ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες σαρώνουν και την Ολλανδία: Εκκενώνονται πόλεις - Επί ποδός Πυροσβεστική και στρατός

Πλημμύρες σαρώνουν και την Ολλανδία: Εκκενώνονται πόλεις - Επί ποδός Πυροσβεστική και στρατός
Στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων η δυτική Ευρώπη AP Photo/Francisco Seco

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο, ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.

«Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο φράγμα […] Φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας και κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο» ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών του Μέερσεν στο Διαδίκτυο.

Έδωσαν επίσης οδηγίες στις οικογένειες να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.

Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.

Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.

Η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, οι πλημμύρες που πλήττουν τη Γερμανία έχουν οδηγήσει σε εθνική καταστροφή.

Οι νεκροί στη Γερμανία ξεπέρασαν τους 100, ενώ η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται. Η ένταση της βροχής έκανε πολλά ποτάμια να υπερχειλίσουν κατακλύζοντας ολόκληρες πόλεις και χωριά.

Ταυτόχρονα, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, ενώ αγνοούνται τα ίχνη τουλάχιστον 23 ανθρώπων, από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βαλλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Διαβάστε αναλυτικά

Εθνική καταστροφή στη Γερμανία: Τουλάχιστον 103 νεκροί - Πάνω από 1.000 οι αγνοούμενοι

Φονικές πλημμύρες στο Βέλγιο: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ