ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος σε λίστα θανάτου πρακτόρων του Ερντογάν

Γερμανία: Γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος σε λίστα θανάτου πρακτόρων του Ερντογάν
Τζελάλ Μπασλανγκίτς artigercek.com

Οι γερμανικές αρχές προειδοποίησαν γνωστό αντιπολιτευόμενο Τούρκο δημοσιογράφο που ζει εξόριστος στη Γερμανία ότι είναι στόχος δολοφονίας από Τούρκους πράκτορες και το όνομά του βρίσκεται σε λίστα θανάτου.

Πρόκειται για τον Τζελάλ Μπασλανγκίτς, αρχισυντάκτη της διαδικτυακής τηλεόρασης Artı TV και της ενημερωτικής ιστοσελίδας Artı Gercek. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Artı TV, δύο γερμανοί αστυνομικοί τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του στην Κολωνία για να τον προειδοποιήσουν ότι η ζωή του μπορεί να κινδυνεύει. Σύμφωνα με τις αρχές, το όνομα του εμφανίστηκε σε μία «λίστα δολοφονιών» με ονόματα Τούρκων αντιφρονούντων που ζουν στην Ευρώπη και που αντιτίθενται στον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπασλανγκίτς είπε επίσης ότι η γερμανική αστυνομία του ανέφερε την ύπαρξη ενός άλλου εκτενέστερου καταλόγου 55 Τούρκων αντιφρονούντων, τις απειλές εναντίον των οποίων φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν.

Η προειδοποίηση ήρθε μόνο λίγες μέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε ένας άλλος δημοσιογράφος που ζει εξόριστος. Ο Ερκ Ατζάρερ δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του στο Βερολίνο και αργότερα έλαβε ένα απειλητικό σημείωμα.

Μετά την επίθεση κατά του Ατζάρερ, ένας χρήστης του Twitter με το όνομα «jitemkurt» και δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα 21 δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και διανοούμενων που ζουν στην Ευρώπη, απειλώντας τους με τη φράση: «Να προσέχετε τα νώτα σας».

Η κωδική ονομασία «jitemkurt» που χρησιμοποίησε ο χρήστης του Twitter δεν είναι τυχαία: JITEM ήταν η υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής Χωροφυλακής που κατηγορήθηκε στο παρελθόν για δολοφονίες αντιφρονούντων και KURT σημαίνει λύκος, μία ευθεία παραπομπή στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους.

Η είδηση για τις απειλές κατά του Μπασλανγκίτς δημοσιεύτηκε στην αντιπολιτευόμενη τουρκική ιστοσελίδα Artı Gercek.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ