ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αφρική: Την Τρίτη η συζήτηση για την παραπομπή Ζούμα

Ν. Αφρική: Την Τρίτη η συζήτηση για την παραπομπή Ζούμα
REUTERS / MIKE HUTCHINGS

Την Τρίτη θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο της Νοτίου Αφρικής η συζήτηση για την παραπομπή του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μπαλέκα Μπέτε, αφού κορυφαίο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι ο πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα.

Τα ένδεκα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής αποφάνθηκαν ομόφωνα την Πέμπτη ότι ο Ζούμα δεν τήρησε το σύνταγμα όταν αγνόησε τις εντολές του συνηγόρου του πολίτη να αποπληρώσει μέρος των 16 εκατ. δολαρίων που δαπανήθηκαν από τα κρατικά κεφάλαια για την ανακαίνιση της κατοικίας του στην Νκάντλα.

Μετά την απόφαση της Πέμπτης, ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων, απλοί Νοτιοαφρικανοί και ακόμη κι ένας ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ, που είχε φυλακισθεί μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα, ζήτησαν την παραίτηση του Ζούμα.

Ο Μούζι Μαϊμάνε, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία, κατέθεσε την πρόταση παραπομπής του Ζούμα και ο Μπέτε είπε στους δημοσιογράφους ότι «η συζήτηση της πρότασης αυτής προγραμματίσθηκε για το απόγευμα της Τρίτης».

Η πλειοψηφία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στο κοινοβούλιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσφέρει πολιτική κάλυψη στον Ζούμα όσον αφορά την πρόταση για την παραπομπή του. Όμως η δικαστική μομφή μπορεί να ενθαρρύνει ομάδες που αντιτίθενται στον Ζούμα μέσα στο κυβερνών κόμμα να τον αμφισβητήσουν.

Την Παρασκευή, ο 73χρονος Ζούμα ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θα αποπληρώσει μέρος των χρημάτων, όπως τον διέταξε το δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε ότι παραβίαζε το σύνταγμα ούτε θέλησε εσκεμμένα να το παραβιάσει.

Το σκάνδαλο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει πλήξει μέχρι τώρα τον Ζούμα, ο οποίος έχει αποφύγει κατηγορίες για διαφθορά, άσκηση επιρροής και βιασμό, που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του πριν ακόμη αναλάβει την προεδρία το 2009.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ