ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Επανέρχεται το green pass λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Επανέρχεται το green pass λόγω της μετάλλαξης Δέλτα
AP Photo/Sebastian Scheiner

Επανέρχεται στο Ισραήλ το «πράσινο πάσο», καθώς αυξάνονται τα κρούσματα που συνδέονται με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού -χωρίς εντούτοις η έξαρση να συνοδεύεται από σημαντική αύξηση στη σοβαρή νόσηση και θνητότητα λόγω της «ασπίδας» που παρέχει το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα.

Από τις 29 Ιουλίου θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και οι συναγωγές, μόνο εμβολιασθέντες ή αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό, καθώς και όσοι έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Το Ισραήλ έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς για τον κορωνοϊό, έπειτα από μια ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μολύνσεων και των θανάτων.

Η χαλάρωση των περιορισμών συμπεριλάμβανε την άρση του προγράμματος του «πράσινου πάσου», που επέτρεπε μονάχα σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19 να εισέρχονται σε κάποιους δημόσιους χώρους.

Όμως, ορισμένα μέτρα έχουν ήδη επανέλθει, μεταξύ άλλων η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και οι αυστηρότεροι όροι εισόδου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, εξαιτίας της ταχείας διασποράς της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Σε μία περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, το γραφείο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε πως το πρόγραμμα «πράσινο πάσο» θα επανέλθει σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου, εν αναμονή της κυβερνητικής έγκρισής του.

«Το 'πράσινο πάσο' θα εφαρμόζεται σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, γυμναστήρια, εστιατόρια και αίθουσες συνεστιάσεων, συνέδρια, τουριστικά αξιοθέατα και χώρους λατρείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Μπένετ, έπειτα από υπουργική συνεδρίαση.

Η είσοδος σε εκδηλώσεις με πάνω από 100 συμμετέχοντες θα επιτρέπεται μονάχα για «τους εμβολιασμένους, όσους έχουν αναρρώσει και όσους διαθέτουν αρνητικό τεστ, οι οποίοι είναι 12 ετών και άνω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ