ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αλλαγή τηλεφώνου από τον Μακρόν μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Pegasus

Γαλλία: Αλλαγή τηλεφώνου από τον Μακρόν μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Pegasus
AP/Daniel Cole

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, άλλαξε το κινητό τηλέφωνό του και τον αριθμό του μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, σε μία από τις πρώτες απτές αντιδράσεις, που ανακοινώθηκαν σε σχέση με το σκάνδαλο.

«Έχει διάφορους αριθμούς τηλεφώνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τον κατασκόπευσαν. Πρόκειται απλά για επιπλέον ασφάλεια», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος του Ελιζέ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, είπε από την πλευρά του, ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας του προέδρου αναπροσαρμόστηκαν υπό το φως της υπόθεσης.

Κατακραυγή προκάλεσε παγκοσμίως η αποκάλυψη από διεθνείς οργανισμούς ΜΜΕ ότι το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε διάφορες χώρες.

«Προφανώς το λαμβάνουμε (αυτό) πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Ατάλ σε δημοσιογράφους, ώρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με επίκεντρο την υπόθεση Pegasus.

Υπενθυμίζεται πως οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται σε λίστα πιθανών στόχων του λογισμικού Pegasus, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένα κράτη για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες, ανέφερε o εδρεύων στο Παρίσι μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος Forbidden Stories.

«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό» αντέδρασε η γαλλική προεδρία.

«Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξάγουμε τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν» για να επαληθεύουσουμε εάν είχε προσβληθεί από το λογισμικό και πράγματι τον κατασκόπευαν, δήλωσε ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories.

Εντούτοις, σε κάθε περίπτωση αυτό αποδεικνύει τι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, επισήμανε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart και δύο εκ των δημοσιογράφων του ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας από το Μαρόκο με τη χρήση του λογισμικού Pegasus, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιου σκανδάλου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, υπό τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό όμιλοForbidden Stories, αναφέρει ότι το επίμαχο λογισμικό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO, είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές 37 έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ