ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προσθήκη της προστασίας του κλίματος στο Σύνταγμα ζητά η Υπηρεσία Περιβάλλοντος

Γερμανία: Προσθήκη της προστασίας του κλίματος στο Σύνταγμα ζητά η Υπηρεσία Περιβάλλοντος
AP/Bram Janssen

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος θεωρεί την προστασία του κλίματος και την απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως κοινό καθήκον «και γι΄αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Ντιρκ Μέσνερ, είπε συγκεκριμένα στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» ότι «η αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις των κρατιδίων και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία του κλίματος και η απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει κοινό καθήκον και γι΄αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», τόνισε.

Πριν από λίγες ημέρες, τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης στο Σύνταγμα και η σοσιαλδημοκράτις (SPD) ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος, Σβένια Σούλτσε.

Ο ομοσπονδιακός υφυπουργός περιβάλλοντος, Γιόχεν Φλάσμπαρτ, επέκρινε σήμερα στο δίκτυο ARD «την ανεπαρκή υποστήριξη της προστασίας του κλίματος στο παρελθόν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή.

Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία, ο Φλάσμπαρτ ανέφερε επίσης την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στα τέλη Απριλίου ως λόγο ο οποίος αποδεικνύει την ανεπάρκεια αυτή.

«Συγκεκριμένα οι δικαστές ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καθορίσει λεπτομερέστερα τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2030».

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου της Γερμανικής Ασφαλιστικής Βιομηχανίας Γιοργκ Άσμουσεν τόνισε μετά τις καταστροφκές πλημμύρες στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) τη σημασία της πρόληψης: «H πρόληψη είναι πολύ σημαντική για το μέλλον, διότι πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επί δεκαετίες παρατηρείται σταθερή αύξηση αυτών των φυσικών καταστροφών στη Γερμανία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ