ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Νέος αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων και διαδηλώσεις κατά του lockdown

Αυστραλία: Νέος αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων και διαδηλώσεις κατά του lockdown
Mick Tsikas/AAP Image via AP

Νέα μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων στη Νέα Νότια Ουαλία ενώ διαδηλώσεις κατά του lockdown πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 163 νέα κρούσματα covid-19, αριθμός ρεκόρ για αυτό το κύμα της επιδημίας και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, καθώς εξαπλώνεται η νέα εστία της νόσου, με τις αρχές να κάνουν λόγο για ένα «συνεχιζόμενο και διογκούμενο πρόβλημα».

«Δυστυχώς τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται στη Νέα Νότια Ουαλία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Μπραντ Χάζαρντ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Πρέπει πραγματικά οι πολίτες, κυρίως στο νοτιοδυτικό και δυτικό Σίδνεϊ, να παραμείνουν στα σπίτια τους, να ακούσουν το μήνυμα και να μείνουν σπίτια τους», τόνισε.

Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας διαδηλώσεις κατά του lockdown.

Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες, που δεν φορούσαν μάσκα, διαδήλωσαν στην κεντρική, επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) με αίτημα να τερματιστεί το lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη και εισέρχεται στην πέμπτη εβδομάδα. Η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις διαδηλωτών.

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα, δύο πόλεις όπου επίσης ισχύει lockdown, αλλά και το Μπρίσμπεϊν όπου δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί.

Περίπου το 15% των ενήλικων Αυστραλών είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Η κυβέρνηση έχει στόχο να έχει εμβολιάσει το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού ως το τέλος του έτους.

Όμως η ήδη βραδεία εκστρατεία ανοσοποίησης ενδέχεται να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα αφού οι υγειονομικές αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσουν το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer από τις τρεις στις έξι εβδομάδες, προκειμένου περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν την πρώτη δόση.

Την στήριξή του στην πρόταση αυτή εξέφρασε χθες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ