ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Αυξάνονται οι ελπίδες για τερματισμό του lockdown στην Βικτόρια

Αυστραλία: Αυξάνονται οι ελπίδες για τερματισμό του lockdown στην Βικτόρια
AP Photo/Mark Baker

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία σημείωσε μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19, αυξάνοντας τις ελπίδες για τερματισμό του lockdown στην πολιτεία αυτή, όμως η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, φαίνεται ότι κινείται προς παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Η Αυστραλία δυσκολεύεται να ελέγξει ένα κύμα της πανδημίας που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Το νέο αυτό κύμα ξεκίνησε τον Ιούνιο από το Σίδνεϊ, όταν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ένας οδηγός λιμουζίνας που μετέφερε πληρώματα αεροπορικής εταιρίας που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Από τότε η επιδημία εξαπλώθηκε και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, οδηγώντας τις αρχές στην επιβολή lockdown στο Σίδνεϊ, όπου κατοικεί το 1/5 των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, αλλά και σε όλη τη Βικτόρια και τη Νότια Αυστραλία, όπου οι περιορισμοί είναι προγραμματισμένο να αρθούν το βράδυ της Τρίτης.

Το Σίδνεϊ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, πλήττεται χειρότερα από την επιδημία και βρίσκεται σε lockdown πέντε εβδομάδων μέχρι την Παρασκευή, αλλά φαίνεται ότι αυτό θα παραταθεί, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων εξακολουθούν να εντοπίζονται στην κοινότητα.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν για μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ, μετά τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων σε διαμαρτυρίες κατά του λοκντάουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα ΜΜΕ στην Αυστραλία ανέφεραν ότι μία σύσκεψη της κυβερνητικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ότι πο αρχές θα ανακοινώσουν «μία σημαντική παράταση» του λοκντάουν.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν αρχικά την 3η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία τερματισμού του lockdown, αλλά η εφαρμογή του μπορεί να παραταθεί μέχρι τη 17η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Australian» που επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζίκλιαν ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της πόλης θα λάβουν όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατό σχετικά με «σημαντικές αποφάσεις» για το lockdown.

«Δε γνωρίζω ποιος ανακοίνωσε αυτή την ημερομηνία (…), προφανώς αυτή την εβδομάδα θα ενημερώσουμε για το πώς θα είναι η ζωή πέραν της 31ης Ιουλίου και πώς θα είναι οι επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σήμερα η Μπερετζίκλιαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven News.

Έντεκα κρούσματα της COVID-19 εγχώριας μετάδοσης εντοπίστηκαν στην πολιτεία Βικτόρια, ενώ ισάριθμα είχαν ανακοινωθεί και χθες.

Με περίπου 32.900 κρούσματα και 918 θανάτους η Αυστραλία έχει κρατήσει καταφέρει να περιορίσει την επιδημία COVID-19, όμως το ταχέως μεταδιδόμενο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, αλλά και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.

Μέχρι στιγμής έχει ανοσοποιηθεί λίγο περισσότερο από το 16% των Αυστραλών άνω των 16 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ