Ιράκ 18 χρόνια μετά: Το τέλος της «αποστολής μάχης» των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Μπάιντεν
Το τέλος της «αποστολής μάχης» των Αμερικανών στο Ιράκ και την έναρξη μιας «νέας φάσης» στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βαγδάτης ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουστάφα αλ Καντίμι, επισφράγισαν επισήμως τη συμφωνία με την οποία θα τερματιστεί η μάχιμη αποστολή των Αμερικανών μέχρι τα τέλη του 2021, 18 και πλέον χρόνια μετά την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ο Μπάιντεν αποσύρει τις τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τα τέλη Αυγούστου, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ολοκληρώνει τις αμερικανικές αποστολές μάχης στους δύο πολέμους που ξεκίνησε ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους κατά τη δική του θητεία.
Ο Μπάιντεν και ο Καντίμι συναντήθηκαν, για πρώτη φορά, στο Οβάλ Γραφείο, για συνομιλίες στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
«Ο ρόλος μας στο Ιράκ θα είναι […] να είμαστε διαθέσιμοι, να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να βοηθάμε και να αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος όταν χρειαστεί, όμως δεν θα βρισκόμαστε, μέχρι τα τέλη του έτους, σε αποστολή μάχης» δήλωσε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε ότι θα συνεχιστεί επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν, παράλληλα, να στείλουν σύντομα δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στο Ιράκ.
Ζευγάρι αλλοδαπών είχε «ρημάξει» κοσμηματοπωλεία στην Αττική - Μέλη διεθνούς εγκληματικής ομάδας
15:45
Πιερρακάκης: «Κερδίζουμε 800 εκατομμύρια τον χρόνο από πρόωρες αποπληρωμές δημόσιου χρέους»
15:35
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ για πέμπτη διαδοχική φορά
15:26
Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία: Νεκρό βρέφος 6 μηνών
15:24