ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Σαουδική Αραβία: Βαριές κυρώσεις για όσους επιστρέφουν από «κόκκινες» περιοχές

Κορωνοϊός – Σαουδική Αραβία: Βαριές κυρώσεις για όσους επιστρέφουν από «κόκκινες» περιοχές
AP Photo/Amr Nabil

Την επιβολή τριετούς απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στους πολίτες που θα επισκεφθούν προορισμούς οι οποίοι βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα, δηλαδή θεωρούνται επικίνδυνοι λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία.

Το σουνιτικό βασίλειο επέτρεψε πρόσφατα στους πολίτες της να ταξιδεύουν –κάτι που ήταν απαγορευμένο επί έναν και πλέον χρόνο– όμως ταυτόχρονα συμπεριέλαβε σε αυτήν την «κόκκινη» λίστα των απαγορευμένων προορισμών πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

«Όποιος ταξιδεύει (σε αυτές τις χώρες) διακινδυνεύει να υποστεί βαριές κυρώσεις κατά την επιστροφή του, καθώς και να του απαγορευτεί να ταξιδεύει εκτός του βασιλείου για περίοδο τριών ετών» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στο Twitter.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «λόγω της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής» του κορωνοϊού SARS-CoV-2, προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται ποια παραλλαγή είναι αυτή.

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία Saudia, απαγορεύονται τα ταξίδια σε 16 χώρες, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Τουρκία, τον Λίβανο και το Ιράν. Τον Μάιο είχε επιτραπεί στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 120 χώρες και εδάφη, αναγκάζοντας πολλές κυβερνήσεις να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς, καθώς αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα.

Από την αρχή της πανδημίας, η Σαουδική Αραβία έχει καταγράψει περίπου 520.000 κρούσματα και 8.189 θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ