ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Παγκόσμια πρώτη με τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Παγκόσμια πρώτη με τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών
AP Photo/Tsafrir Abayov, File

Στη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioΝΤeck κατά της Covid-19 στους πολίτες άνω των 60 ετών αναμένεται να προχωρήσει το Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, σε μία παγκόσμια πρώτη στις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η διασπορά της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Τα άτομα αυτά θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τη δεύτερη δόση, όπως μετέδωσαν το Channel 13 TV και η δημόσια ραδιοφωνία Kan.

Το Ισραήλ ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην εκστρατεία εμβολιασμού, με πολλούς ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιό τους τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς θεωρούνταν ως το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.

Όμως αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος Δέλτα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει δύο φορές μια πτώση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης και μια μικρή μείωση στην προστασία που παρέχει απέναντι στη σοβαρή νόσηση.

Η εκστρατεία για την ενισχυτική δόση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα, θα μετατρέψει ουσιαστικά το Ισραήλ σε πεδίο δοκιμής για μια τρίτη δόση πριν από την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA).

Η Pfizer ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως βάσει νέων ευρημάτων μία τρίτη δόση του εμβολίου μπορεί να «ενισχύσει» περαιτέρω -και συγκεκριμένα έως και 11 φορές- την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η εταιρεία κινείται προς υποβολή αιτήματος για άδεια επειγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για ενισχυτικές δόσεις ακόμη και τον Αύγουστο, εντούτοις το ζήτημα της τρίτης δόσης παραμένει αμφιλεγόμενο.

Διαβάστε επίσης

Pfizer: Η τρίτη δόση ενισχύει έως και 11 φορές την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα

Μέσα ενημέρωσης ανάφεραν πως ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδωσε στους οργανισμούς Υγείας το «πράσινο φως» προκειμένου να χορηγήσουν την τρίτη δόση αφού Ισραηλινοί ειδικοί ενέκριναν την εκστρατεία αργά χθες, Τετάρτη.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο 41% στη διακοπή συμπτωματικών μολύνσεων τον τελευταίο μήνα. Η προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση παραμένει ισχυρή, στο 91%.

Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν την ανάλυση του υπουργείου λόγω πιθανής μεροληψίας που θα μπορούσε να στρεβλώνει τα δεδομένα. Άλλοι είπαν πως το Ισραήλ πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης.

Περίπου το 57% των 9,3 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί. Περίπου 160 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 2.000 από ελάχιστες την ημέρα λίγους μήνες νωρίτερα.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα εμβόλια θα της επιτρέψουν να αποφύγει κοστοβόρα lockdown προστατεύοντας όσους είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση, ακόμη κι αν οι μολύνσεις αυξηθούν κατακόρυφα.

Και εμβολιασμός ευάλωτων παιδιών 5 έως 11 ετών

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει παράλληλα ότι δίνεται από την 1η Αυγούστου η δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που κινδυνεύουν με σοβαρές επιπλοκές από την Covid-19.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας έδωσε το πράσινο φως σε ταμεία ασφάλισης υγείας για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που «διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου ως αποτέλεσμα «λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό».

«Πρόκειται για ειδική άδεια και κάθε εμβολιασμός θα μελετάται κατά περίπτωση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο εμβολιασμός (όλων) των παιδιών ηλικιών 5 έως 11 ετών δεν συνιστάται σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε το υπουργείο, τονίζοντας ότι η χορήγηση εμβολίων κατά της νόσου προορίζεται για τα πιο ευάλωτα παιδιά.

Σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου, σε παιδιά με σοβαρή χρόνια πνευμονοπάθεια, σοβαρή ανοσοκαταστολή, νευροαναπτυξιακές διαταραχές, δρεπανοκυτταρική αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση και σοβαρής μορφής παχυσαρκία μπορεί να χορηγηθεί δόση 0,1 ml του εμβολίου Pfizer, ποσότητα τρεις φορές μικρότερη από μια τυπική δόση.

Από τις αρχές Ιουνίου έχει επεκταθεί ο εμβολιασμός σε νέους ηλικιών 12 έως 16 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ