Ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην ΕΕ ζητά η Ιταλία
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε ξανά χθες Τετάρτη να προχωρήσει η ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε συζήτησε το ζήτημα με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, την Ίλβα Γιούανσον, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της.
Στη διάρκεια της συνομιλίες, εξέθεσε την τρέχουσα κατάσταση στην Ιταλία και ζήτησε να οργανωθεί έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων για να συζητηθεί το ζήτημα.
Τις τελευταίες εβδομάδες φθάνουν στο νησάκι Λαμπεντούζα και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες καθημερινά. Αναχωρούν κυρίως από τα παράλια της Τυνησίας και της Λιβύης, για να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας την κεντρική Μεσόγειο. Ο συχνότερος προορισμός τους είναι η Ιταλία.
Ως χθες, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας είχε καταγράψει πάνω από 30.200 αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης φέτος, έναντι περίπου 14.800 την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Τουλάχιστον τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναπτύξει πλοία που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.
Πάντως στο αίτημα που διατύπωσε η Ιταλία για νιοστή φορά οι εταίροι της στην ΕΕ προεξοφλείται πως θα κωφεύσουν. Εξαιτίας των θεμελιωδώς διαφορετικών απόψεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και για τον μηχανισμό ανακατανομής των ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη, οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο εδώ και μήνες.
Οι Βρυξέλλες εξάλλου επιχειρηματολογούν συχνά ότι η Γερμανία και η Γαλλία δέχονται πολύ περισσότερες αιτήσεις για την χορήγηση ασύλου από την Ιταλία σε μηνιαία βάση.
Κατά στοιχεία του ΟΗΕ, κάπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο, κυρίως στην κεντρική θαλάσσια οδό της, μέχρι στιγμής εντός 2021.
«ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΤΡΕΧΕ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟ ΣΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ»: Κραν Μοντανά: «Πυροτεχνήματα σφηνωμένα σε μπουκάλια σαμπάνιας» προκάλεσαν την έκρηξη με τους 40 νεκρούς, περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες
14:15
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» - Οι ευχές με ασθενείς και εργαζομένους (pics)
14:12
Ισραήλ: Επιβεβαιώνει την απαγόρευση πρόσβασης 37 ΜΚΟ στη Γάζα - Αναμέσα τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα
14:02
Γιγαντιαία πυρκαγιά στην Ολλανδία κατέστρεψε ναό του 19ου αιώνα στο Άμστερνταμ - Πύργος 50 μέτρων κατέρρευσε
13:51