ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία-Κορωνοϊός: Τη χειρότερη ημέρα του από την αρχή της πανδημίας έζησε το Σίδνεϊ

Αυστραλία-Κορωνοϊός: Τη χειρότερη ημέρα του από την αρχή της πανδημίας έζησε το Σίδνεϊ
AP Photo

Το Σίδνεϊ έζησε σήμερα τη χειρότερη ημέρα του από την αρχή της πανδημίας COVID-19, με πέντε θανάτους ασθενών από τη νόσο και αριθμό ρεκόρ εγχώριων κρουσμάτων.

Η πόλη μάχεται για να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού και έχει επιβάλει εδώ και εβδομάδες lockdown.

Τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους που πέθαναν από COVID-19 ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ ένας είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι αρχές εκλιπαρούν τους κατοίκους να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

«Σας παρακαλούμε τώρα είναι η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά τον εμβολιασμό σας…, και για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξανά κάνω έκκληση σε εσάς- κλείστε ένα ραντεβού», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, η Κέρι Τσαντ, υπεύθυνη των υπηρεσιών υγείας στη Νέα Νότια Ουαλία.

Το Σίδνεϊ, είναι η πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας και η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την εφαρμογή lockdown μιας εβδομάδας από σήμερα το βράδυ, σε μία περιοχή βορείως του Σίδνεϊ. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το Νιούκαστλ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας.

Το lockdown επιβλήθηκε μετά την αναφορά νέων κρουσμάτων, αλλά και τον εντοπισμό ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης.

259 νέα κρούσματα COVID-19 ανακοινώθηκαν στο Σίδνεϊ, σε σύνολο 262 κρουσμάτων στη Νέα Νότια Ουαλία, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, αριθμός ρεκόρ τόσο για την πόλη και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί την Κυριακή, με 239 κρούσματα.

Περισσότερα από 4.300 κρούσματα καταγράφηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία μετά τον εντοπισμό της νέας εστίας της επιδημίας. Το πρώτο κρούσμα από την παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε πριν από επτά εβδομάδες σε έναν οδηγό λιμουζίνας που δεν είχε εμβολιαστεί, δε φορούσε μάσκα και μετέφερε ένα πλήρωμα αεροπορικής εταιρίας που ταξίδευε στο εξωτερικό.

Με περίπου 35.200 κρούσματα και 932 θανάτους, η Αυστραλία απέφυγε τους μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Ωστόσο, οι αριθμοί των εμβολιασμών της παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα, με μόλις το 20% του πληθυσμού της άνω των 16 ετών, να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν έχει συνδέσει το ποσοστό του εμβολιασμού με τη χαλάρωση των περιορισμών του lockdown στις 28 Αυγούστου, θέτοντας ένα στόχο έξι εκατομμυρίων εμβολιασμών μέχρι το τέλος του μήνα, που θα μπορούσε να καλύψει το 50% του ενήλικου πληθυσμού της πολιτείας.

Μέχρι τώρα, έχουν διατεθεί τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ωστόσο, ο αυξημένος αριθμός των περιοχών στις οποίες κινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν θετικοί στην COVID-19 περιορίζει την όποια αισιοδοξία.

Περίπου το 1/5 των κρουσμάτων που καταγράφηκαν σήμερα ήταν ενεργά στην κοινότητα, ακολουθώντας την τάση των τελευταίων ημερών.

Η πολιτεία ήρε το Lockdown μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ ανακοίνωσε ότι οκτώ νέα κρούσματα μόλυνσης συνδέονται κυρίως με τουλάχιστον 3.000 στενές επαφές.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, ενισχύοντας την προοπτική επιβολής επιπλέον περιορισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ