ΚΟΣΜΟΣ

CNNi για φωτιές: «Καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων» στην Ελλάδα – Εκτενής κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ

CNNi για φωτιές: «Καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων» στην Ελλάδα – Εκτενής κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ
CNN GREECE/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Κεντρικό θέμα στη διεθνή δημοσιογραφία αποτελεί η μάχη που δίνει η χώρα μας με τις πυρκαγιές.

«Η μεσογειακή χώρα βρίσκεται κάτω από ένα από τα χειρότερα κύματα καύσωνα εδώ και δεκαετίες και οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα», αναφέρει το CNNi το οποίο το πρωί της Τρίτης είχε το θέμα στην πρώτη του σελίδα.

Αναφερόμενο στο χθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα το αμερικανικό Μέσο αναφέρει ότι οι περιβαλλοντικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η Νότια Ευρώπη, όπου οι ξηρασίες γίνονται πιο συχνές και πιο δριμείς, διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ήπειρο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με ανταπόκριση από το Πευκί Ευβοίας, αναφέρεται στη «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις καταστροφικές πυρκαγιές «που καίνε την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα καθώς η χώρα μετρά το κόστος σε χαμένα σπίτια και υπάρχοντα».

Μαρτυρίες κατοίκων στο πρακτορείο αναφέρουν ότι «δεν έμεινε τίποτα, όλα καήκαν», την ώρα που ένα φέρι μποτ περιμένει στο λιμάνι να παραλάβει ντόπιους και τουρίστες.

Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού και τη «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αστοχίες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αναφέρεται και το BBC, το οποίο κάνει ειδική αναφορά στα όσα συμβαίνουν στην Εύβοια, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ δεκάδες τα σπίτια που έχουν καεί.

Για ένα πρωτοφανές ελληνικό καλοκαίρι καύσωνα με παρατεταμένες και άνευ προηγουμένου περιόδους θερμοκρασιών άνω των 45 βαθμών Κελσίου κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian. «Οι ελπίδες για μια ανάπαυλα μετά από μια πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο ήταν βραχύβια, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι η χώρα θα επιστρέψει σε καύσωνα από τη Δευτέρα, με τους ανέμους να αυξάνονται επίσης», συνεχίζει τονίζοντας ότι εκτός από την Ελλάδα και η Ιταλία δοκιμάζεται έντονα από επικίνδυνες πυρκαγιές.

Μία άλλη διάσταση για τις αιτίες της πυρκαγιάς δίνει στη Deutsche Welle o επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, Γ. Γκολντάμερ: «Στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία η αστυφιλία συνεχίζεται ακάθεκτη. Η νέα γενιά μετακομίζει στις πόλεις για να βρει δουλειά και καλύτερη ποιότητα ζωής εκεί. Με τους νέους να απομακρύνονται, οι αγροτικές περιοχές γερνάνε. Τα χωριά και οι παλιοί οικισμοί σιγά-σιγά εξαφανίζονται. Αυτό σημαίνει ότι η παραδοσιακά πολύ εντατική χρήση της γης θα πάψει να υπάρχει εκεί. Στη γη που δεν καλλιεργείται, σταδιακά εμφανίζονται αγριόχορτα, θάμνοι, μεμονωμένα δέντρα και τέλος δάση, τα οποία παρέχουν στη φωτιά περισσότερη τροφή από τις εντατικά καλλιεργούμενες γεωργικές περιοχές ή βοσκότοπους. Εάν κάποιος θέλει να κάνει κάτι ενάντια στον κίνδυνο αύξησης των πυρκαγιών, θα πρέπει να εστίασει στη νότια Ευρώπη, στα μέτρα που αντισταθμίζουν την έξοδο από τις αγροτικές περιοχές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ