ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία-Ολλανδία αναστέλλουν τις απελάσεις αιτούντων άσυλο προς το Αφγανιστάν

Γερμανία-Ολλανδία αναστέλλουν τις απελάσεις αιτούντων άσυλο προς το Αφγανιστάν
(AP Photo/Mohammad Asif Khan)

Την αναστολή των απελάσεων των αιτούντων άσυλο προς το Αφγανιστάν, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν η Γερμανία και η Ολλανδία. 

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Γερμανία αναστέλλει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο προς το Αφγανιστάν λόγω της ραγδαία επιδεινούμενης κατάστασης στη χώρα.

«Ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να αναστείλει τις απελάσεις προς το Αφγανιστάν υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης της ασφάλειας», ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Στιβ Άλτερ.

Η αναστολή των απελάσεων, ένα μέτρο που θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας, συνιστά αλλαγή πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς είχε λεχθεί νωρίτερα σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου, ότι οι απελάσεις προς το Αφγανιστάν θα συνεχίζονταν παρά την προέλαση των μαχητών Ταλιμπάν στη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι τους επόμενους έξι μήνες δεν θα απελαύνει στη χώρα τους, Αφγανούς που ζητούν άσυλο.

Σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο η υφυπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Άνκιε Μπρόκερς- Κνολ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκόπευε να επικαιροποιήσει την πολιτική της για το Αφγανιστάν τον Οκτώβριο, όμως έλαβε τώρα την απόφαση αυτή «με δεδομένη τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση» στη χώρα.

«Υπάρχουν τόσες αλλαγές και εξελίξεις (στο Αφγανιστάν) και η κατάσταση είναι τόσο αβέβαιη που αποφάσισα να παγώσω τη λήψη αποφάσεων και τις απελάσεις» για τις υποθέσεις παροχής ασύλου που εξετάζονται, επεσήμανε η Μπρόκερς- Κνολ στην επιστολή.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τον τελευταίο καιρό μεγάλες περιοχές του Αφγανιστάν και τώρα έχουν στρέψει την προσοχή τους στα αστικά κέντρα, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους εννέα πρωτεύουσες επαρχιών μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Την ένατη κατά σειρά πρωτεύουσα επαρχίας, τη Φαϊζαμπάντ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ταλιμπάν συνεχίζοντας την προέλασή τους στη χώρα η οποία πέφτει στα χέρια τους.

Το Αφγανιστάν αποτελείται από συνολικά 34 επαρχίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ